A stresszre szükségünk van, de mi a megoldás, ha a helyzet elviselhetetlen?

Forrás: Thinkstock -
izgalom düh tünetek stressz Sedacur2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a stressz szót halljuk, akkor elsőre mindenkinek valami rossz, kellemetlen dolog ugrik be. Pedig a stressz lehet jó is. De hogyan tudjuk megkülönböztetni a jó és a rossz stresszt? És mit tehetünk, ha már elviselhetetlen a belső feszültség?

Minden ember életében volt már olyan időszak, amikor nyugtalan és feszült volt, vagy nagyon aggódott valami vagy valaki miatt. Ám a stressz nem csak ilyesmik miatt alakulhat ki. A szervezetünk számára minden olyan változás, ami alkalmazkodásra késztet, stresszt jelent. Bármilyen furcsa, a stresszre szükségünk van, máskülönben nem lennénk képesek életben maradni.

Stresszt generál bennünk az is, ha egy kisbaba érkezését várjuk, vagy nagyon készülünk egy régen várt utazásra, ha izzad a tenyerünk egy állásinterjú előtt, vagy egy szerettünk megbetegszik. A stressz csak olyankor rossz, ha a szorongás miatt már nem tudunk megfelelni a mindennapok kihívásainak. A vizsgadrukk miatti feszültség rövid időn belül elmúlik, ám szükséges ahhoz, hogy koncentrálni tudjunk és jól teljesítsünk. A tartós feszültségtől viszont kimerülünk, mert a test képtelen folyamatosan készenléti állapotban lenni. Törvényszerű, hogy az ilyen időszakokban előbb vagy utóbb megjelennek testi és lelki tünetek: alvászavar, szorongás, ingerültség, kialakulhatnak szív-és érrendszeri problémák, emésztőrendszeri és gyulladásos betegségek.

A stresszre szükségünk van, de mi a megoldás, ha a helyzet elviselhetetlen? Forrás: Thinkstock

A nők hajlamosabbak a stresszre, mert a munkahely és a család kettős leterheltséget okoz, de a változókorral járó hormonális változások ugyancsak feszült időszakot hozhatnak. A férfiak esetében legtöbbször a munkahelyi elvárások és a megfelelni akarás okoz stresszhelyzetet.

Amennyiben azt érezzük, hogy a feszültség elviselhetetlen, el kell gondolkodni azon, hogy külső környezeti tényezők vagy belső okok idézték-e elő ezt az állapotot. Külső környezeti tényezőnek számít egy nyomasztó élethelyzet, a családi vagy munkahelyi gondok, a fokozott megterhelés, de át kell gondolnunk azt is, hogy nem magunkat hajszoljuk-e bele a feszült állapotba. Utóbbi akkor fordulhat elő, ha irreálisan magas elvárásokat támasztunk önmagunkkal szemben, ha képtelenek vagyunk kikapcsolni, ha túlreagálunk dolgokat, esetleg túlságosan érzékenyek vagyunk.

Dolgoznunk kell azon, hogy – miután felismertük azokat – kiiktassuk a stresszt kiváltó körülményeket, és keressünk valami olyan elfoglaltságot, amitől jobban érezzük magunkat, ami kizökkent a feszült helyzetekből. Ilyen lehet a sport, a légzőgyakorlatok alkalmazása, a meditáció, vagy egy új hobbi, amit rendszeresen gyakorlunk. A stresszkezeléssel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A stressz legyőzésében óriási szerepe van a pihentető alvásnak. Fontos, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a nyugodt pihenéshez. Ha altató, nyugtató gyógyszerekkel próbálkoznánk, ne nyúljunk rögtön a legerősebb szerek után, hívjuk előbb segítségül a természet patikáját.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Feszültség vagy alvászavar esetén segítségünkre lehet a három gyógynövény kivonatát tartalmazó Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer nappal oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Patikában vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.