Fél millió ember egy évig jóllakhatna annyi élelmiszerből, amennyit a magyarok kidobnak

Forrás: 123RF -
élelmiszer pazarlás húsvét Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar háztartások 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ez a tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszerpazarlás és fenntarthatóbbá tehető az ünnep.

A húsvéti készülődés jegyében egy rendhagyó felhívással is készül a hivatal, amellyel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért. A Maradék nélkül program Húsvét zöldítő hímes-rímes című tojásfestő pályázatára a kreatív időtöltés kedvelői alternatív technikákkal elkészített - például élelmiszerhulladékokkal színezett - alkotásokkal pályázhatnak, míg a locsolóvers-író kiírásra a locsolkodók élelmiszerpazarlás-megelőzéssel kapcsolatos rímeket vethetnek papírra az értékes nyereményekért.

Fél millió ember egy évig jóllakhatna annyi élelmiszerből, amennyit a magyarok kidobnak Forrás: 123RF

A pályaműveket április 17-ig várják fénykép, valamint videó formájában. A nyerteseket Facebook szavazáson választja ki a közönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.