A plus size modellek miatt vannak kövér nők?

Forrás: shutterstock -
női test plus size modell pozitív testkép magazin elfogadás body positivity
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy vélik, a „body positivity", vagyis a testünk elfogadása arról szól, hogy nyugodtan maradjunk túlsúlyosak, szeressük a testünket úgy, ahogy van. Ez azonban koránt sincs így, sőt, a plus size modellek/  influencerek nagy része sem a kövérséget reklámozza.

A közösségi média eltorzította a világot. A filterek, retusálások nyomán csupa tökéletes testű nő és férfi tekint le ránk a social media platformokról. Míg korábban csupán a reklámokban, magazinokban láthattunk gyönyörű modelleket, ma már a szomszédlány típusú karakterek is tökéletesnek látszanak, legalábbis a fotókon. Hiába tudjuk, hogy nem mindig valós az, amit látunk, mégis beépül a tudatalattinkba egy sokak által elérhetetlen testkép-vágy.

Itt jön a képbe a sokak által támogatott „body positivity", ami arra sarkall, hogy lásd meg magadban, magadon a szépet, tudatosítsd: nem csupán egyetlen fajta női ideál létezik, és a boldogságodat, az önbizalmadat nem elsősorban a külsőd kell, hogy meghatározza. Ugyanakkor tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy önmagad számára szerethetőbb légy.

Azért, mert valakin súlyfelesleg van, még nézhet ki jól Forrás: shutterstock

A plus size influencereket gyakran érik olyan vádak, melyek szerint a túlsúlyt reklámozzák, miattuk nem akarnak lefogyni azok a nők, akiknél már komoly egészségügyi panaszokat okozhat a súlyfelesleg. Ez azonban távolról sincs így.

Nem adatik meg mindenkinek az S-s álomalak, se a C-s melltartóméret, sőt, élnek nők 41-es lábbal, ritkás hajjal, kipattogzott bőrrel is. Természetesen plasztikai sebésszel, személyi edzővel, folyamatos táplálkozási kontrollal bárkiből lehet 21. századi bombanő, de ez a fajta életvitel csak kevesek számára kivitelezhető, főként hosszú távon. Ezt pedig érdemes tudatosítani mindenkiben.

Attól, mert valakin súlyfelesleg van, még mozoghat, ehet egészséges ételeket, és nézhet ki jól. Ezek ugyanis nem zárják ki egymást, ahogy az sem, hogy valaki vékonyan, kevésbé formás idomokkal érezze magát kitűnően a bőrében. Természetesen könnyű ilyen kijelentéseket tenni, de átélni annál nehezebb, ezért is fontos, hogy minél több influencert lássunk smink, retus, profi pózok nélkül, a testük hibáit elfogadóan.

Az olyen testpozitív üzeneteket átadó magyar influencerek, mint a korábban disznóhoz hasonlított Sirokai Diána plus size modell, vagy a sokakat motiváló fitness bajnok, Németh Dorottya sokat tesznek azért, hogy a nem tökéletes testű nők kevesebb szorongással éljenek, miközben elérhető célok kitűzéséhez és megvalósításához segítik őket a példájukkal.

A body positivity ugyanakkor nem csak a súlyfelesleggel küzdő, és az ezt elfogadó nőket érinti.

Egyre többen mutatják meg a valóságot, egyre népszerűbbek azok a tartalmak és tartalomgyártók, akik a szépen befotózott képek mellett megmutatják a nem feltétlen legelőnyösebb pózban készített képeiket, videóikat is. Elég csak Kárpáti Rebekára gondolnunk, aki a narancsbőrét és striáit vállalta fel, vagy Gál Dorkára, aki többek között csodás sminkeket készít magának a TikTokon, de nem fél megmutatni, hogy például egy megbeszélésen épp úgy néz ki, mint egy teljesen átlagos fiatal lány.

Fontos, hogy időnként átlássunk a tökéletességre törekvésen, ahol bizony még a leggyönyörűbbnek gondolt nők szeme is lehet karikás, vagy pattanásos az arcuk alapozó nélkül, a hasuk pedig kidudorodó vagy épp hurkás a megfelelő pózt elhagyva.

Fogadd el magad, szeresd meg magad, és változtass, amin szeretnél, amin tudsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.