A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedő Elena és Ruben Evans-Guillen azért kezdett adománygyűjtésbe, hogy javítsák a koncentrációjukat. 

Elena és Ruben Evans-Guillen a valaha volt legfiatalabbak, akiket II. Erzsébet kitüntet a születésnapján. A British Empire Medals elismerét az adománygyűjtésben nyújtott szolgálatokért vehetik át - írja a BBC. A Warringtonban élő testvérpár jótékony célokra kezdett pénzt gyűjteni, és mindeddig 46 ezer fontot (átszámolva kb. 21,4 millió forint) gyűjtöttek.

Az ikrek már hatévesen teljesítették első kihívásukat, amikor egy év alatt 100 kilométert futottak, ezzel pénzt gyűjtve a helyi kórház kertjének rendbetételére.

Forrás: AFP/Isabel Infantes

Elena és Ruben édesapja elmondta, hogy gyermekei figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvednek, és az adománygyűjtést eleinte csak azért kezdték el, hogy javuljanak a koncentrációs képességeik.

"Ha vannak olyan fiatal családok, akik hasonló cipőben járnak, és úgy érzik, hogy rendkívül nehezen fognak boldogulni, csak nézzenek Rubenre és Elenára, és rengeteg inspirációt és bátorítást meríthetnek belőlük" – mondta Evans-Guillen.

Négynapos, nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját. A jeles esemény egybeesik a 96 esztendős uralkodó ilyenkor esedékes - bár a szokásos június közepi időponthoz képest kissé előrehozott - "hivatalos" születésnapi ünnepségével, és ebből az alkalomból számos híresség részesült magas kitüntetésben.