Több mint 100 éve kihaltnak hitték: különleges állatfajt találtak a Galapagos-szigeteken

óriásteknős Galapagos-szigetek teknős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak élve a Galápagos-szigeteken.
Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Amikor meglátták Fernandát, amint a szigetecske lávakövei közötti egy kis bozótosban sétált, felébredt a remény a tudósokban, hogy talán mégsem halt ki a phantasticus faj, de erről előbb DNS-vizsgálattal kellett bizonyosságot szerezni.
A Princeton kutatói mind az 1906-ban, mind a 2019-ben talált óriásteknős DNS-ét feltérképezték, és ugyanazon faj tagjaiként azonosították őket, ami szignifikánsan különbözik a szigetcsoport többi 13 óriásteknősfajától.

A Galápagos-szigetek minden óriásteknősfaját sebezhetőként vagy súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, egy faj már kihalt.

Fernanda valószínűleg ötvenéves vagy idősebb, de az átlagos óriásteknősöknél kisebb, feltehetően a száraz vulkáni sziget gyér növényzete miatt.

A zoológusok eleinte azt gondolták, hogy az 1906-os példányt vitték át a Fernandina-szigetre. Noha a teknősök nem úsznak, nem ritka, hogy szélsőséges időjárási események szigetről szigetre szállítják őket, de az emberi beavatkozás sem elképzelhetetlen - mondta Gaughran.
"A legvalószínűbb magyarázat, hogy egy teknős véletlenül került át a Fernandina-szigetre" - magyarázta.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.