A máj méregtelenítése: így csináld

Forrás: Shutterstock -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A máj méregtelenítése: miért van szükséged rá, hogyan fogj neki és mire figyelj.

Kevesen tudják, de májunk az egyik legnagyobb szervünk, amely ráadásul nem csak a szervezetünkbe kerülő méreganyagoktól szabadít meg bennünket, de az egészséges emésztésünk biztosításában is nagy szerepet játszik. Az anyagcsere szempontjából őt tekinthetjük a legfontosabb szervünknek, nem csak tápanyagot tárol, hanem számos létfontosságú anyagot is termel.

Májunk a szervezetünk elsődleges szűrője, több száz funkciót végez el, mint a méregtelenítés központja. Többet között átalakítja a különféle káros toxinokat hulladéktermékké, ezen kívül tisztítja vérünket és metabolizálja a bevitt tápanyagokat, gyógyszereket.

Májunkban több tízezer vezeték, járat húzódik, amint keresztül a méregtelenítési folyamat végbemegy. Ezek a járatok azonban eltömődhetnek, ami gátolhatja ezt a méregtelenítési folyamatot és emésztésünkre is negatív hatással lehet.

Forrás: Shutterstock

Honnan tudhatjuk, hogy májunk nem megfelelően működik?

Szervezetünk szerencsére úgy működik, hogy ha valahol probléma merül fel, fájdalmat érzünk. Kivétel sajnos a májunk, amiben nincsenek érzőidegek, ezért nem is fáj. Többek között emiatt is szentelünk neki jóval kevesebb figyelmet, pedig megérdemelné a törődést, mert létfontosságú, hogy jól működjön.

De ha nem fáj, honnan tudhatjuk, hogy valami nem oké vele? Nos, azért van néhány olyan tünet, ami jelzi felénk, hogy itt az ideje foglalkozni vele és mondjuk elgondolkozni egy méregtelenítő kúra alkalmazásán. Nézzük, mik ezek a tünetek:

  • megnövekedett a haskörfogatunk
  • gyakran puffadunk
  • a gyomorégést már nem csak a gyógyszer reklámokból ismerjük
  • bőrpanaszaink vannak
  • sokat és sokszor izzadunk, olykor ok nélkül is
  • olyan fáradtak vagyunk, mint akik hetek óta költözködnek, bútorokat tologatnak, dobozokat cipelnek
  • meghíztunk, ami nem csak hogy zavar, de nem is értjük igazán
  • vizeletünk sötétebb tónusúvá válik
  • fogmosáskor rendszeresen megrémülünk attól, hogy nyelvünk mennyire lepedékes
  • az utóbbi időben az allergia, mint fogalom szépen lassan beköltözött az életünkbe
  • koleszterinünk megemelkedett

Mire eljutottál eddig az olvasással, már bizonyára kapizsgálod, miért fontos, hogy májunkat időről időre méregtelenítsük, főleg, ha a fenti tüneteket észleljük magunkon. Mivel májunk a tisztítási-szűrési folyamatok során méreganyagokat halmozhat fel, a máj méregtelenítésének célja, hogy megtisztítsuk szervezetünket a káros méreganyagoktól, ezzel segítve májunk működését.

A máj méregtelenítése otthon: miért és hogyan?

Májunk méregtelenítésének lényege a máj ellazítása, ami által vezetékei kitágulnak és ki tudnak ürülni a máj- és epekövek, a felgyülemlett méreg- és salakanyagok.

Mivel azonban májunk teljesítményét javítani vagy fokozni közvetlenül nem tudjuk, ezért nem javasoljuk a drága, bizonyos esetekben pedig még veszélyesnek minősülő májtisztító kúrák alkalmazását. Megfelelő étkezéssel, gyógynövények, gyógyteák alkalmazásával a kívánt hatás elérhető, de ebben az esetben sem igazából a máj megtisztítása az elsődleges, hanem inkább a máj megterhelésének csökkentése.

Forrás: Shutterstock

Méregtelenítő ételek: léteznek ilyenek és ne félj tudatosan használni őket

Biztosan nem gondoltad volna, de a fokhagyma vezeti a legjobb májméregtelenítő ételek listáját. Segíti a máj tisztulását, támogatja a májenzimek aktiválódását (ők azok, akik a méreganyagot elpusztítják). Szedheted étrendkiegészítő formájában is, ha annyira nem vagy rajongója, de ha szívesen fogyasztod természetes formájában is, akár napi 2-3 gerezddel is elrágcsálhatsz vagy odafigyelhetsz rá, hogy főzés során gyakran és bátran használj belőle.

A grapefruit is kiváló antioxidáns bomba, ami támogatja májunk tisztulását. Kifejezetten májregeneráló gyümölcs, érdemes naponta fogyasztani. Egyetlen fontos dolgot jegyezzünk meg vele kapcsolatban: vannak gyógyszerek, melyek felszívódását gátolja, ezért érdemes orvossal konzultálni, mielőtt grapefruit kúrába kezdünk.

A cékla, a citrom, valamint az avokádó is tökéletes a máj méregtelenítése szempontjából, őket is érdemes beemelni akár a napi étrendünkbe is.

Forrás: Shutterstock

Miért jók a keserű növények?

Elsőre talán furcsán hangozhat, de a keserű növények kifejezetten egészségesek májunk számára. Miről is van szó? A keserű növényi hatóanyagok serkentik az emésztőnedvek termelését és erősítő hatásúak. Néhány keserű salátanövényt érdemes lehet felvenni étrendünkbe, ha jót akarunk tenni májunkkal. Ilyen például a cikória, a radicchio, a gyermekláncfű és az endívia is.

Persze tudjuk, hogy sokak számára a keserű íz taszító lehet, nekik javasoljuk a különféle szószókat és önteteket, amikkel "ehetőbbé" tehetik keserű salátájukat. Fűszernövényeket is lehet használni ízjavítónak, amik egyébként szintén emésztésjavító hatással bírnak.

Röviden tehát: keserű saláta + öntet + fűszer = jobb emésztés => máj méregtelenítése

A máj méregtelenítése: az elfelejtett titok, avagy a gyógynövények jótékony hatása

A hagyományos orvoslás és a több évezredes tapasztalatok alapján néhány gyógynövény kifejezetten alkalmas arra, hogy májunk méregtelenítésén és a kellemetlen tüneteken segítsen. Nézzük, melyek ezek:

Máriatövis

Évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tartják nyilván és orvosilag is elismert májtisztító hatással rendelkezik a belőle készült kivonat. Hozzájárul a májszövet és májsejtek regenerálódásához, segíti a toxikus anyagok eltávolítását, valamint a természetes méregtelenítő folyamatok működését.

Borsmenta

Emésztésjavító hatása világszerte elismert, az arab országokban kifejezetten víz helyett étkezések után isszák a belőle készült teát, amely enyhén mentolos ízű. A puffadás egyik legjobb ellenszere.

Csalán

A csalánlevelet is leginkább tea formájában érdemes fogyasztani, évszázadok óta ismert vértisztító hatása.

Diófalevél

A csalán tea ismertségével nem vetekszik ugyan, de kiváló salaktalanító növény.

Konklúzió

Amint láthatod, főként táplálkozással és megfelelő gyógynövények felhasználásával tudod kímélni és tisztítani májadat. Kis odafigyeléssel egészségesen tarthatod ezt a fontos szerved, mert hidd el: érdemes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.