Hőségriadó: kiderült, mikor várható idén a legnagyobb kánikula

Forrás: Shutterstock -
meteorológia hőségriadó kánikula Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dávid Mihály, a februárban elhunyt mérnök-meteorológus jövendölései tűpontosnak bizonyultak.

A néhai magánmeteorológus, aki először 1974-ben tette közzé tömegvonzás alapú, az úgynevezett „légdagály" jelenségét alapul vevő időjárási számításait, az idei nyárral kapcsolatban sem tévedett.

Forrás: Shutterstock

A Ripost már két hónapja megírta, hogy Dávid előrejelzései alapján június 20. után köszönt majd be a kánikula. Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint szombaton, vasárnap és hétfőn is minimum 19, maximum 36 fok lehet, a met.hu előrejelzései alapján pedig kedden 31, szerdán 32, csütörtökön 33, pénteken 34, majd azt követően hétfőig 36 fokos hőmérsékleti maximumra számíthatunk.

A Dávid-naptár szerint azonban ez csak a kezdet: a legnagyobb kánikula július második felére és augusztus elejére várható.

Az országos tisztifőorvos a meteorológiai szervezetekkel együttműködve másodfokú hőségriadót rendelt el, melynek keretében megtörténik az egészségügyi ellátórendszer riasztása, illetve a lakosság, az önkormányzatok és az együttműködő szervezetek tájékoztatása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.