A hosszú hajat sokáig a nőiesség szimbólumának tartották. Ma már sokféle fazon számít trendinek, egy dolog azonban még mindig nem ment ki a divatból: a dús, fényes, ápolt frizura – legyen hosszú avagy rövid.

Annak ellenére, hogy mindenki szeretné, ha a fürtjei egészségesek, ragyogóak és jó tartásúak lennének, meglehetősen keveseknek adatik meg mindez. Legtöbben valamilyen problémával küzdünk, legyen az a vékony szálú haj, a zsírosodó, a korpásodó vagy egyszerűen csak a szalmakazal effektus. Egy jó hajápolási rutin ilyenkor csodákat tehet, valamint az sem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy léteznek olyan legendák avagy tévhitek, amelyek makacsul tartják magukat a köztudatban, és amelyekkel érdemes leszámolnunk, ha ki szeretnénk hozni a fürtjeinkből a maximumot.

Leggyakoribb tévhitek a hajápolásban

A 2 in 1 sampon legendája

Igen, tudjuk, hogy mindenki szeret időt spórolni, és hogy remekül hangzik, hogy létezik egy olyan termék, amely egyetlen lépésben képes tisztítani és kondicionálni. Ám bármennyire is kecsegtetőek az ilyen ígéretek, nem szabad bedőlni nekik, mert ez nem más, mint marketingfogás!

A sampon tisztít és megnyitja a hajszálakat, míg a kondicionáló lezárja a kutikulát.Forrás: AFP

A sampon tisztít és megnyitja a hajszálakat, míg a kondicionáló éppen ellenkezőleg, lezárja a kutikulát. Tehát azért nem létezik 2 in 1 sampon, mert lehetetlenség két teljesen ellentétes lépést egyetlen mozzanatba beleszuszakolni.

A fésülködés legendája

A másik gyakori tévhit, hogy a fésülés jót tesz a hajnak. Ez úgy ahogy van nem igaz, ugyanis minél többet maceráljuk a sörényünket, annál több kárt okozunk vele. Egyrészt roncsoljuk a hajszálakat a mechanikai hatással, másrészt még a faggyúmirigyek működését is serkentjük, ami miatt hamarabb zsírosodik majd a frizuránk. Tehát bőven elég, ha napi 1-2x fésülködünk - óvatosan, nem tépve, nem rángatva a tincseket, lentről felfelé haladva! A vizes hajat pedig csak nagyon óvatosan szabad fésülni, ilyenkor ugyanis a legsérülékenyebbek a hajszálak.

A hajszárító legendája

Sok helyről lehet hallani, hogy a hajszárító alkalmazása egyenlő a szép haj halálával. Az igaz, hogy az erős hőhatás roncsolja a hajszálakat, tehát érdemes kerülni a magas hőfokon történő szárítást vagy a hajsütőket, hajvasalókat, ám van ennél rosszabb is, méghozzá az, ha például nedves hajjal fekszünk le aludni. Vizesen a tincseink extrán sérülékenyek, így jobban tesszük, ha hűvös levegővel és alacsony fokozaton, de megszárítjuk a hajunkat.

Érdemes kerülni a magas hőfokon történő szárítástForrás: Shutterstock

A hajpakolás legendája

Ma már rengeteg hajápoló készítmény található a piacon, ám sokan nem tudják, mi mire való. Általános tévhit például, hogy a hajpakolás és a kondicionáló voltaképpen ugyanaz, vagy hogy a hajpakolás igazából egy erősebb kondicionáló. Pedig ez hatalmas tévedés! Ennek megértéséhez nézzünk meg egy sima hajmosást, amelynek első lépéseként fogjuk a sampont és megtisztítjuk vele a fejbőrt, valamint a hajszálakat. A sampon használatakor a hajszálak kinyílnak, így sérülékennyé válnak. Ahhoz, hogy ezt az állapotot normalizáljuk, kell a kondicionáló, amely visszazárja a kutikulát. De akkor mi a hajpakolás? A hajpakolást a sampon és a balzsam között kell használni, ez ugyanis táplál. Tehát a sampon nyit, a pakolás ápol, a kondicionáló lezár. Ebből adódik, hogy a pakolás nem váltja ki a kondicionálót, ez utóbbi ugyanis mindig, minden hajmosás után szükséges, ugyanis teljesen más a funkciója, mint a pakolásnak.

+1 TIPP
Végül, de nem utolsósorban a legnagyobb tévhit, hogy létezik egy – vagy több – csodaszer, amely minden hajból gyönyörű, dús, ragyogó sörényt varázsol. Ezt jó ha teljesen elfelejtjük, hiszen mindenkinek más a haja - ahogyan például a magasságunk is. Felvehetünk egy platformos körömcipőt, hogy optikailag magasabbnak tűnjünk, de attól még az alap adottságaink nem változnak. A hajunk épp ilyen. Van akinek vékony szálú, van, akinek vastag, egyeseknek sok a hajuk, másoknak kevés, az egyiknek göndör, a másiknak szögegyenes. Soha nem lesz mindenkinek ugyanolyan csodás hajkoronája. Bármit is ken rá.Viszont mindenki kihozhatja a saját hajából a maximumot és már ez is óriási változást jelent.