Jó hírek érkeztek a megkéselt íróról: Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről

Forrás: MTI/EPA/Arne Dedert -
lélegeztetőgép késelés kórház Salman Rushdie író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Levették a lélegeztetőgépről, és beszélni tudott a környezetével Salman Rushdie - közölte az indiai születésű brit-amerikai író ügynöke. Rushdie-t pénteken egy előadáson késsel támadta meg egy férfi New Yorkban.

A 75 éves szerzőt egy nyilvános eseményen tartott pódiumbeszélgetésen érte a támadás a New York-i Chautauqua Intézetben; az eseményen az üldöztetésnek kitett írók helyzetéről volt szó. Az erőszakos incidenst követően helikopterrel szállították egy pennsylvaniai kórházba, ahol megműtötték.

A támadás elkövetőjét, egy 24 éves férfit, a New Jersey-ben élő Hadi Matart a rendőrség őrizetbe vette. Emberölés kísérletével, valamint halálos fegyverrel elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják. Védője azt közölte, hogy Matar ártatlannak vallotta magát, de együttműködőnek mutatkozott a hatóságokkal. Tettének indítéka egyelőre nem ismert. Sajtójelentések szerint a muszlim vallású férfi az iráni rezsim szimpatizánsa.

Rushdie szerzőtársa, Aitish Taseer szombaton este közösségi oldalán írta, hogy barátját levették a lélegeztetőgépről, "beszélni, és már viccelődni is tudott". Rushdie ügynöke, Andrew Wylie megerősítette az információt, ugyanakkor közölte, hogy Rushdie állapota továbbra is súlyos.

A korábbi hírek szerint a támadó 10-15-ször szúrta meg.

Elsősorban a fején és a hasán érték sérülések, károsodott a mája, valamint súlyos kézideg-károsodást is szenvedett, emellett valószínűleg egyik szemét is elveszíti.

Forrás: MTI/EPA/Arne Dedert

Salman Rushdie 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyvét istenkáromlás miatt Iránban betiltották, 1989-ben fatvát, iszlám vallás alapú halálos ítéletet mondtak ki rá, az iráni rezsim több millió dolláros vérdíjat tűzött ki fejére, amelyet 2012-ben, egy részben állami vallási szervezet 3,3 millió dollárra emelt. A támadást többek mellett elítélte Joe Biden elnök, Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Anthony Albanese ausztrál kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.