Álommunka: egy japán férfi abból él, hogy nem csinál semmit

Japán álommeló japánok semmittevés munka jövedelem állás semmi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Shoji Morimotonak olyan "állása" van, amit sokan álommunkának gondolnak: azért kap fizetést, hogy jóformán semmit se csináljon.

A 38 éves tokiói férfi alkalmanként 10 000 jent, azaz nagyjából 28 ezer forintot kér azért, hogy elkísérje az ügyfeleket, és egyszerűen csak társként létezzen.

"Alapvetően bérbe adom magam. Az a dolgom, hogy ott legyek, ahol az ügyfeleim szeretnék, és semmi különöset ne csináljak" - mondta Morimoto a Reutersnek, hozzátéve, hogy az elmúlt négy évben mintegy 4000 alkalommal kérték fel a semmire.

Morimoto egy átlagos megjelenésű, vékony testalkatú férfi, akinek közel negyedmillió követője van a Twitteren, ahol a legtöbb ügyfél megkeresi őt. Nagyjából egynegyedük visszatérő ügyfél, köztük akad olyan is, aki már 270 alkalommal alkalmazta őt.

Munkája során például volt, aki libikókázni akart, erre bérelte ki a férfit, de volt olyan eset is, amikor az volt a feladata, hogy egy vonat ablakán keresztül mosolyogva integessen egy teljesen idegennek.

Legutóbb egy étteremben sütit eszegetett egy nővel, aki száriban akart megjelenni, de egyedül ezt knosnak érezte volna, kibérelte hát Morimotót, akivel néha-néha egmáshoz szólva úgy ültek az asztalnál, mintha ismernék egymást. A hölgy, Aruna Chida egy 27 éves adatelemző, aki az esetről azt mondta:

"Ha a barátaimmal vagyok, úgy érzem, hogy szórakoztatnom kell őket, de a bérelt sráccal nem érzem szükségét, hogy csevegjek."

A vállalkozás ma Morimoto egyetlen bevételi forrása, amelyből feleségét és gyermekét tartja el. Naponta körülbelül egy-két ügyfele van, de a járvány előtt napi három-négy is volt. A férfi semmilen extrém és szexuális jellegű kérésnek nem tesz eleget, csak alkalmi társaságként vállal munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.