II. Erzsébet brit királynő Vilmos herceg II. Erzsébet halála György herceg III. Károly király II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A királynő tanult a saját neveltetéséből: nem akarta, hogy utódait felkészületlenül érje a trón, ezárt gondoskodott arról, hogy örökösei jól felkészüljenek elkerülhetetlen kötelességeikre.

Édesanyjával, II. Erzsébet királynővel ellentétben III. Károly egészen kicsi korától kezdve pontosan tudta, mit várnak el tőle, ha eljön az ideje. Nem véletlenül.

1936-ban a sors úgy hozta, hogy amikor az akkor még hercegnő nagybátyja, VIII. Edward király önként lemondott a trónról, azzal megváltoztatta az utódlási vonalat. Apját, VI. Györgyöt kiáltották ki királlyá, majd apja halála után, alig 15 évvel később Erzsébet átvette a koronát. Édesapja korai halála miatt nem tudták felkészíteni az uralkodásra, mindent magának kellett megtanulnia menet közben.

III. Károly király Forrás: AFP/Victoria Jones

Ezzel szemben a néhai királynő 76 éves uralkodása alatt fel tudta készíteni gyermekeit és unokáit elkerülhetetlen kötelességeikre.

Megengedte például Károlynak, hogy audienciákat tartson David Cameronnal. A volt konzervatív miniszterelnök azt mondta, hogy Károly a "történelem leghosszabb szakmai gyakorlatát" töltötte be, és úgy gondolja, hogy "zseniális" lesz ebben a szerepben.

"Láttam őt akció közben a Nemzetközösség kormányfőinek ülésein, és mindenkit személyesen ismer, kiválóan kommunikál velük" - tette hozzá Cameron.

Egy királyi szakértő szerint a királynő arra is megkérte Károlyt, hogy kezdjen el bizalmas állami papírokat nézegetni, hogy ha kell, készen álljon arra, hogy gyorsan át tudja venni az irányítást.

Robert Jobson, a 2002-es Diana című könyv szerzője tavaly azt mondta, hogy Edinburgh hercegének 99 éves korában bekövetkezett halála „nagy változást" jelentett a walesi herceg pozíciójában a királyi családban. Hozzátette, hogy a herceg lesz a "legfelkészültebb várakozó uralkodó", mivel már több évtizede részt vett a kormánnyal folytatott megbeszéléseken, például új jogszabályjavaslatokon és a kabinethivatal feljegyzéseiben.

Amikor a királynő egészségi állapota megromlott, Károly király és Vilmos herceg kiképzése részeként hivatalos kötelezettségeket vállalt Őfelsége mellett. Májusban a a királynő felhatalmazást adott Károly hercegnek és Vilmos hercegnek, mint államtanácsosnak, hogy az ő nevében nyissa meg a parlamentet. De más alkalmakkor is helyettesítette már a néhai királynőt, például a halála előtti napokban is.

A királynő és unokája, Vilmos herceg között már a trónörökös gyerekkorában erős kapcsolat alakult ki. Hetente részt vettek délutáni teákon és ebédeken, ahol II. Erzsébet tréningezte és tanácsokat is adott az akkor még az Etonba járó hercegnek.

György herceg alig 9 évesen a második helyen áll a trónöröklési sorban, mint Vilmos herceg legidősebb gyermeke. Robert Lacey királyi történész, a Testvérek csatája című könyve szerint már hétévesen megismerte szerepének fontosságát

"William nem fedte fel a világnak, hogyan és mikor közölte a nagy hírt fiával. De valamikor a fiú hetedik születésnapja körül, 2020 nyarán a szülei részletesebben kifejtették neki, milyen lesz az élete „szolgálatban és kötelességben" - írta Lacey.

A szülők, Katalin és Vilmos elkezdték bátorítani elsőszülött gyermeküket, hogy vegyen részt önzetlen cselekedetekben és ügyekben, például a koronavírus-járvány idején György herceg ételt szállított veszélyeztetett szomszédjaiknak és lomtalanítást végzett az iskolájában.

Arra is törekedtek, hogy a kisfiút hozzászoktassák a nyilvános szerepléshez és a nagy tömeghez: jelen voltak a jubileumi ünnepségeken, illetve nemrégiben a női Európa-bajnokság 2022-es döntőjére, Wembleybe is elvittek fiukat - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.