Kitüntetett helyet kapott a királynő koporsója mellett "Magas Paul", aki 44 éven át őrizte II. Erzsébet titkait

Westminster Hall királyi család II. Erzsébet brit királynő ravatal II. Erzsébet halála Paul Whybrew II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Paul Whybrew, Erzsébet királynő a 193 centis magassága miatt "Magas Paul" néven is ismert bizalmasa 19 éves korától szolgálta a nemrég elhunyt brit uralkodót.  

Ő az egyike annak a három férfi alkalmazottnak, akit meghívtak, hogy csatlakozzanak a a Buckhingam-palotából a Westminster Hallba tartó menethez, melyben elfoglalt helye nemcsak szolgálati idejét hangsúlyozta, hanem egyedülálló pozícióját is a királynő életében.

Paul Whybrew arról volt híres, hogy a háztartási válságok, a családi viharok és a személyzet és az udvaroncok közötti apró civakodások sem szippantották be. Azt mondják, neki mindenki a barátja, és egyetlen ellensége sincs a királyi családban, amelyet 19 éves kora óta szolgál.

Paul volt az, aki átadta a királynőnek a telefont Harry herceg gyötrelmes kaliforniai hívásai miatt.

Egy évvel ezelőtt ő lett a királynő leghosszabb ideje szolgálatban lévő tagja a Buckingham-palotában, akit a Királyi Viktoriánus Renddel és éremmel – ezüst és arany – tüntettek ki hosszú és hűséges szolgálatáért.

Saját, kényelmesen berendezett lakrésze is van a palotában, aminek felújítási költségeit II. Erzsébet személyesen fizette ki. Amikor ugyanis 2006-ban a királynő betöltötte a 80. életévét, és úgy döntött, hogy több időt tölt a windsori kastélyban, megkérte Pault, hogy költözzön ő is oda.

A hűséges szolgáló közvetlenül az ezüstjubileum után érkezett, ott volt a 2002-es aranyjubileumon, a gyémántjubileumon, és alig néhány hónappal ezelőtt az idei platinajubileumi ünnepségen.

Ott volt uralkodásának legsötétebb pillanataiban, gyermekei házassági viszályának éveiben és a legfelemelőbb pillanatokban is. És természetesen Paul volt az, aki a királynővel és a James Bond-filmek sztárjával, Daniel Craiggel szerepelt a londoni olimpiát megnyitó filmben.

Kulcsszerepet játszott az egyik leghírhedtebb incidensben is, amikor 1982-ben egy behatoló betört a palotába, és észrevétlenül bejutott az alvó királynő hálószobájába. Amikor megszólaltak a riasztók, Whybrew volt az, aki a komornyik-kamrába terelte a behatolót, töltött neki egy pohár whiskyt, majd őrizte őt a rendőrség kiérkezéséig.

Az évek során a személyzet jött-ment, de a királynő háztartásában Whybrew állandóan jelen volt. Helyzete és a királynő iránta tanúsított bizalom egy másik becenevet szerzett neki: „A királynő titkainak őrzője" - olvasható a Daily Mailen.


II. Erzsébettel kapcsolatos cikkeinket ITT tudod elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.