Űrszonda csapódott az aszteroidába: a NASA első bolygóvédelmi tesztje sikeresnek bizonyult

Forrás: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab -
aszteroida űrszonda projekt NASA videó DART misszió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy azt korábban a Life.hu is megírta, a NASA szándékosan ütköztette a DART űrszondát a Dimorphosszal, hogy megváltoztassa az aszteroida mozgását. 

Az amerikai űrügynökség beszámolója szerint 10 hónapos űrrepülés után a NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű projektje sikerrel végződött: az űrszonda becsapódott a Dimorphos nevű aszteroidába.

A DART misszió vázlata Forrás: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

A világ első bolygóvédelmi technológiai tesztjére 2022. szeptember 26-án, hétfőn került sor, ez volt a NASA első kísérlete egy aszteroida mozgatására az űrben. A NASA élőben közvetítette a becsapódást, amelyre a tervezett időpontban, magyar idő szerint 00.14-kor került sor. A tesztet egy, a DART által a helyszínre szállított kamera, a Hubble és a James Webb űrteleszkóp, valamint földi obszervatóriumok is figyelemmel követték.

A várakozásoknak megfelelően az ütközés nyomán kráter keletkezett a Dimorphos felszínén, és törmelékzuhatag távozott az űrbe, a DART pedig teljesen megsemmisült. A legfontosabb eredmény beigazolódására még várni kell néhány hónapot: ennyi időbe telik, hogy kiderüljön, valóban megváltozott-e az aszteroida pályája, és ha igen, mekkora mértékű a változás.

A kutatók jelenleg nem tudnak egyetlen olyan kisbolygóról sem, amely a belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint 10 ezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezen kívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.