mindenszentek gyászidőszak gyász halottak napja magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November első napja mindenszentek ünnepe (a köznyelvben halottak napja), amikor sokan kilátogatnak a temetőbe vagy otthon gyertyát gyújtanak és így emlékeznek meg halott szeretteikről. De vajon hogyan lehet feldolgozni egy családtag, egy barát, egy ismerős elvesztését? Milyen szakaszokon mennek át a legtöbben, amíg végre megbékélnek a megváltoztathatatlannal?

Egy kedves családtag, barát vagy ismerős halála mindig hatalmas veszteség, amelynek feldolgozása nem egyszerű feladat. A szakemberek szerint ilyenkor nagyon erőteljes érzelmek lesznek úrrá a gyászolón, akiknek a többsége általában öt szakaszon megy keresztül.

1. szakasz: tagadás


Az első szakasz a hitetlenkedés, a „nem tudom elhinni, elfogadni, hogy ez megtörtént" érzése. Mindezt egyfajta bénultság, dermedtség, kiüresedettség, apátia is kísérheti, sőt sok esetben a tiszta gondolkodás is nehézségekbe ütközik. Ez a szakasz órákig, napokig, de akár hosszabb időn át uralhatja az embert, sőt a gyász későbbi szakaszaiban újra és újra felbukkanhat.

Az első szakasz egyfajta bénultság, dermedtség, apátia Forrás: Shutterstock

2. szakasz: harag


A tagadás szakaszából viszonylag egyenes út vezet a haragig. Hogyan történhet meg ez éppen vele és velem?, Miért pont ő? - kérdezik sokan, amely kérdések gyorsan dühbe torkollhatnak.

A felelősök keresése közben sokan haragudnak az orvosokra, az elhunytra vagy éppen saját magukra.

A „bűnbak" keresése ilyenkor nem valós, csak a fájdalom enyhítésére szolgál, és leginkább a tehetetlenség érzésével függ össze. Ez a szakasz sok esetben nagyon sokáig elhúzódhat és akár bűntudatba, depresszióba is átválthat, vagy testi tüneteket, például étvágytalanságot, alvászavart is okozhat.

3. szakasz: önámítás


Az önámítás fázisa az a szakasz, amikor a gyászoló különféle teóriákat gyárt és ezekkel az alternatív valóságokkal késlelteti az elkerülhetetlen fájdalommal való szembenézést. Mi lett volna, ha nem így történik? Ha idejében orvoshoz kerül? Ha jobb orvoshoz kerül? Ha jobban figyelek? Mindezek a gondolatok elodázzák, hogy szembe kelljen nézni a halál tényével és a visszafordíthatatlan veszteséggel.

4. szakasz: depresszió


Ebben a szakaszban már nincs kibúvó és megkezdődik a halál tényével való szembenézés, ez azonban igen fájdalmas és nehéz. A gyászoló ilyenkor rengeteget gondol elhunyt szerettére, megrohanják az emlékek, ami nagyon megterhelő tud lenni annak tudatában, hogy már sosem fogja viszontlátni a másikat.

Gyakori, hogy ebben a szakaszban belső párbeszédeket folytat az élő a holttal, felveszi annak szokásait, stílusát, viselkedését vagy csak sokat emlegeti.

Ez már egy békés szakasz, amely egyre inkább az elfogadás és lezárás felé mutat.

5. szakasz: elfogadás


Ez a szakasz a gyász lezárása és a beletörődés fázisa. Itt már nincs hadakozás, alkudozás vagy tomboló érzelmek, csak csendes elfogadás. Bár a gyászoló emlékeiben továbbra is él a szeretett személy emléke, a gyász már nem köti le minden gondolatát, csak csendes tényként marad vele a szívében.

Ez a szakasz a csendes elfogadás Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.