Kapcsolatfüggés vagy társfüggés? A kettő nem egészen ugyanaz

Forrás: Shutterstock/Andrey_Popov -
személyiségzavar párkapcsolat társfüggőség magazin jellemzők személyiségtorzulás tulajdonság kapcsolat kapcsolatfüggőség személyiségtípus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a két kifejezést gyakran egymás szinonimájaként használják, a társfüggőség és a kapcsolatfüggőség nem ugyanaz. Ugyan a kapcsolatfüggő lehet társfüggő is, a társfüggőségből nem feltétlenül következik a kapcsolatfüggés.  

Hogy mi a különbség a kettő között?

Kapcsolatfüggés

A kapcsolatfüggőre jellemző, hogy csak kapcsolatban érzi jól és biztonságban magát, tehát azon van, hogy mindig kapcsolatban éljen. Nem az adott társhoz ragaszkodik, hanem ahhoz, hogy legyen mellette valaki, tartozzon valakihez. Ahogy a mindig romantikus kapcsolatokba bonyolódó, folyton szerelmes emberekre azt szoktuk mondani, hogy szerelmes a szerelembe, úgy mondhatjuk a kapcsolatfüggőre is, hogy kapcsolatra van szüksége, kis túlzással akárkivel, akibe kapaszkodhat, csünghet rajta; saját határai nincsenek, de a másik ember határait sem veszi figyelembe.

Társfüggőség

Mivel a társfüggést sokan keverik a kapcsolatfüggéssel, a társfüggőről is azt gondolják, hogy egy adott partnertől függ, de ez egy tévhit. A társfüggő a kapcsolatban ugyanis nem a függő fél, hanem a bármitől függő személy társa.

A nem egészséges kötődés boldogtalanná tesz, de nemcsak őt, hanem a függő társat is Forrás: Shutterstock/Andrey_Popov

Mielőtt arra kitérünk, mit jelent ez a gyakorlatban, fontos tisztázni, hogy mi van a mögötte.

A társfüggőség kialakulásának háttere is a gyerekkorban keresendő, az odavezető úton gyakran található nem, vagy nem jól működő család, fizikai és/vagy érzelmi elhanyagoltság, akár bántalmazás is. A szülők alkoholizmusa, szerfüggősége vagy pszichiátriai betegsége sem ritka, emiatt a gyermek szükségleteit senki nem elégíti ki, így a család számára nem egy stabil háttér, hanem egy nagy érzelmi kockázattal járó kapcsolat. Így aztán felnőttként nem tudatosan, de hasonló kapcsolatokat keres, nem képes az egészséges kötődésre, a függő társává válik.

A társfüggő működése kapcsolatban

Tapasztalatok alapján a társfüggők zöme nő, de mivel a női lét alapja és része a gondoskodás, elsőre nem biztos, hogy feltűnik a túlzott áldozathozatal. Sokszor nagyon nehéz felismerni, ha valaki ilyen kapcsolatban él, legtöbbször már csak akkor szembetűnő a társfüggő viselkedése, amikor annak ellenére ragaszkodik a másikhoz, hogy a nem egészséges kötődése boldogtalanná teszi, de nemcsak őt, hanem a függő társat is azzal, hogy gyakorlatilag kiszolgálja az ő függőségét, csak, hogy mentse kapcsolatot.

A társfüggő kapcsolataira jellemző, hogy rendszerint nárcisztikus vagy függő embereket választ társnak.

A társfüggőség jellemzői

A társfüggő jellemzően megmentő-üldöző-áldozat játszmát működtet: amikor épp megmenti a függőt, akkor mindent megtesz érte, gondoskodik róla, szeretettel veszi körül. Üldőzőként folyamatosan zaklatja, erőszakosan nógatja, változásra, változtatásra akarja rávenni a másikat; áldozatként pedig a körülmények elszenvedőjeként állítja be magát, és azt is megengedi, hogy a társa lelkileg és/vagy fizikailag bántalmazza őt.

A társfüggő jellemzően megmentő-üldöző-áldozat játszmát működtet Forrás: Shutterstock/Geinz Angelina

Amikor irányít:

  • A társfüggőt kontroll- és irányításmánia jellemzi, aki úgy gondolja, hogy a gondoskodása nélkül a másik ember nem, vagy nehezen tudna élni.
  • Jellemző rá: meggyőződése, hogy ő az, aki tudja, hogy a másiknak hogyan kellene élnie, gondolkodnia, sőt azt is jobban tudja, mit érez, vagy mit kellene éreznie a párjának.
  • Ha nem segíthet valamiben, zokon veszi, megsértődik.
  • A kéretlen tanácsokban nála sosincs hiány, ha kell, ha nem, mindenbe beleszól, beleokoskodik, a véleményét mindenképpen közölnie kell, hiszen az szerinte minden esetben releváns.
  • Ajándékokkal, szexszel próbálja magát elfogadtatni, mindenáron el akarja érni, hogy társának szüksége legyen rá.
  • Bár úgy tűnhet, kerüli a konfliktust, valójában céljai elérésének érdekében nagyon jól manipulál.

Amikor elkerül:

  • Viselkedésével sértést, megszégyenítést, haragot és elutasítást vált ki.
  • Távolságtartó, mind érzelmi, mind fizikai, mind szexuális szempontból.
  • Nem hisz abban, hogy lehetnének egészséges kapcsolatai, és segítséget sem fogad el.
  • Elfojtja az érzelmeit és szükségleteit, mert azok kimutatását gyengeségnek tartja. Ugyanakkor a másik ember megdicsérése is nehezére esik, így, ha valami tetszik neki, azt sem árulja el.
  • Makacs, önfejű, retteg tőle, hogy mások irányítsák.

A tipikus társfüggő legjellemzőbb tulajdonságai

  • Hiányt szenved önbecsülésben, illetve az önértékelése nem belülről fakad, hanem attól függ, hogy éppen mennyire van szükség rá és viszont.
  • Noha a manipuláció fontos helyen van az eszköztárában, ő maga is rettenetesen befolyásolható.
  • A nemet mondás nem az erőssége, ezért is tesz folyton szívességeket másoknak, ahol tud, segít, ha kell, ha nem, ő ad; mások problémáival többet törődik, mint a saját bajával.
  • Párkapcsolataira jellemző, hogy lényegesen többet tesz bele, mint a társa.
  • Soha, vagy csak nagyon ritkán kér: akkor sem, ha valóban szüksége lenne a segítségre. Ennek az az oka, hogyha kér, önzőnek érzi magát.
  • Ha bántják, ahelyett, hogy határokat húzna maga köré, a meglévőket is megszünteti.

Kérj segítséget!

Ha a fentiek alapján, és/vagy a témában kutatva arra jutsz, hogy társfüggő lehetsz, vagy társfüggővel élsz, kérd szakember segítségét, hiszen a társfüggőség terápiával kezelhető, anélkül, magától viszont nemcsak nem múlik el, de folyamatosan súlyosbodik is: szakszerű kezelés nélkül akár veszélyessé is válhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.