III. Károly fontos döntést hozott Harry és András herceggel kapcsolatban

Forrás: AFP/Jane Barlow -
Windsor-ház szerep királyi család államtanácsos III. Károly döntés Harry herceg András herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengetegen hitték azt, hogy III. Károly meg fogja fosztani államtanácsosi szerepétől a családtól elhidegült fiát, Harryt és a testvérét, a család fekete bárányát, Andrást, mivel ők már nem a királyi család aktívan dolgozó tagjai. De az uralkodó máshogy döntött. 

Károly király úgy döntött, hogy nem vonja meg Harry és András herceg államtanácsosi szerepét, megkíméli őket a további szégyentől, ehelyett inkább bővíti tanácsosai körét. Így a szokásoktól eltérően ötnél több államtanácsost jelöl ki, akik akkor segítenek neki a hivatalos ügyekben, ha elhagyná az országot, vagy rosszul érzi magát.

III. Károly brit uralkodó Forrás: AFP/Jane Barlow

A néhai királynő haláláig ezt a posztot az akkor még hercegi rangú Károly, Vilmos herceg, András herceg és Harry herceg töltötte be, akiket azért választottak ki, mert ők voltak a következő négy helyen a trónöröklési sorban, a 18 év feletti családtagok közül.

A néhai királynő szeretett férje, a 100. születésnapja előtt elhunyt Fülöp herceg az uralkodó házastársaként 2017-es nyugdíjazásáig töltötte be ezt a tisztet.

Jelenleg, ha a király távol van, az állami ügyeket, például a legtöbb kinevezés jóváhagyását és a jogszabályok jóváhagyását két államtanácsos végezheti. Az 1937-es és 1953-as kormányzói törvények értelmében ezeket az utódlási sorban a négy legidősebb felnőtt, valamint egy uralkodó hitvese közül lehet kinevezni.

Károly döntése értelmében a brit történelemben második alkalommal lesz ötnél több államtanácsosa a birodalomnak. A posztra a tervek szerint Anne hercegnőt, Edward herceget és a walesi hercegnét, Katalint is kinevezik - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.