Bizonyára te is megtapasztaltad már az érzést, mikor egy ütős kis nóta felcsendülésekor egyszerűen muszáj elkezdened mozogni. Tudományos kutatások szerint ez még csak nem is feltétlenül a hallható ingereknek köszönhető.

A titok nyitja a mély frekvenciájú, az emberi hallás által nem érzékelhető hangokban rejlik, melyek kellemes érzéssel töltik el a bulizni vágyókat, emellett akaratlanul is táncra késztetik őket. A Daily Mail kanadai kutatók érdekes kísérletéről számolt be, melynek keretében egy, a McMaster Universityn megrendezett elektronikus zenei parti résztvevőinek viselkedését figyelték.

Forrás: Shutterstock

A bulizók fel voltak szerelve mozgásérzékelővel, valamint írásos felmérést is készítettek velük a tapasztalataikról. Kiderült, hogy amikor az igazán alacsony frekvenciájú basszus produkálására képes hangfalakat bekapcsolták, a tömeg 11,8 százalékkal intenzívebben mozgott, mint akkor, amikor azok a hangszórók inaktívak voltak.

A zene igazi kuriózum biológiai szempontból. Nem tudunk általa szaporodni, étkezni, nem nyújt védelmet a veszély elől, tehát akkor miért szeretjük és miért imádunk mozogni rá? – tette fel a kérdést Daniel Cameron dobos, aki kutatóként is tevékenykedik az egyetemen.

A felmérés eredményei rávilágítottak, hogy az alacsony frekvencia által létrehozott vibrációk a motoros rendszerünkre hatnak a belső fül és az agy kapcsolódása révén. A zenészek természetesen igyekeznek is meglovagolni ezt a jelenséget és úgy komponálni műveiket, hogy öntudatlan pozitív reakciót váltsanak ki általuk a hallgatókból.