Furcsa egybeesésre világított rá egy lengyel tanulmány: azok a férfiak, akik viszonylag alacsonynak vannak bélyegezve a nagy átlaghoz képest, hajlamosabbak lehetnek a deviáns viselkedésre, mint az átlagos vagy annál magasabb társaik.

Monika Kozlowska, a Boroszlói Egyetem kutatója szerint az, aki úgy érzi, nem képes a puszta fizikumával félelmet kelteni másokban, a viselkedésével teszi meg ugyanezt, amikor véleménye szerint arra szükség van.

Egészen a pszichopátiáig fajulhat ez a kompenzációs módszer, így próbálnak maguknak tiszteletet és csodálatot kicsikarni például a partnereikből. Az ilyesfajta trükkökkel elérhetik, hogy a másik nagyobbnak, magasabbnak érzékelje őket – fejtette ki Kozlowska, majd hozzátette: a magasságot leginkább evolúciós szempontból érzik fontosnak a nők a párkapcsolatok terén, hiszen őseinknek gyakorta élesben kellett megküzdeniük a rájuk és kedvesükre támadó konkurenciával.

Forrás: Thinkstock

A kutatás eredményei igazolták a szakértő állításait: a 367 felnőtt férfiból álló tesztcsoport alacsonyabb tagjai, akik elégedetlenek voltak a magasságukkal, több ízben bélyegezték magukat nárcisztikusnak, cinikusnak és rosszindulatúnak.

A képlet azonban természetesen nem ilyen faék-egyszerűségű, hiszen leginkább az számít, hogy az illető mennyire van kibékülve saját testi adottságaival: ott van például Danny DeVito, aki legendásan jó fej, kedves fickó hírében áll – írja a The Sun.