Kiszámolták: hamarosan teljesen eltűnik a fehér karácsony Magyarországon

Forrás: Pinterest -
havazás hóesés Fehér Karácsony
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A globális felmelegedés miatt hamarosan végleg elbúcsúzhatunk az amúgy is igencsak ritka fehér karácsonytól.

Ki ne ábrándozna minden decemberben arról, hogy fehér karácsonyunk lesz? Pedig, mint kiderült, a karácsonyi hóesés sokkal ritkább, mint gondolnánk.

Kovács Erik éghajlatkutató, a Klímapolitikai Intézet vezetője az InfoRádióban elmondta, hogy a fehér karácsony egy Európában és Észak-Amerikában élő mítosz, aminek a kialakulása több okra vezethető vissza.

A 18-19. századi "kis jégkorszak" idején Európában és az északi féltekén 1,5-2 fokkal alacsonyabb volt az évi középhőmérséklet a mostaninál. Télen hidegebb volt, és több volt a csapadék, ezért szinte mindig volt hó. A fehér karácsony iránti rajongás másik oka pedig a marketingesek kreativitására vezethető vissza, akik megalkották ezt az eszmét.

A fehér karácsony szinte mindenki kívánsága Forrás: Pinterest

Azonban az elmúlt 110 év során mindössze 38 alkalommal volt hó az ünnep mindhárom napján.

Mivel a klímaváltozás nagyon is valós folyamat, és Magyarországon is folyamatosan csökken a havas napok száma, így számolni kell azzal, hogy a jövőben, bár nőni fog a téli csapadék mennyisége, de nem hó, hanem eső fog esni.

A későbbiekben pedig jó, ha húsz évből egyszer lesz fehér karácsony. A 2070-es évtizedtől nagy valószínűséggel szinte nullára csökkenhet a fehér karácsony esélye a Kárpát-medencében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.