Bár nekünk természetesnek tűnik, hogy a vasárnapi ebéd szent, a pálinka pedig mindenre (is) gyógyír, a külföldiek számára jónéhány kulturális sokkot tartogatunk. 

Colm FitzGerald blogger Dél-Kaliforniában nőtt fel, jelenleg pedig hazánkban él magyar származású feleségével. Elmondása szerint jó sok olyan dolog volt, amit nem volt egyszerű megszoknia hazánkban, és akadnak olyanok, amelyek a mai napig meg tudják döbbenteni.

A vasárnapi ebéd szentsége

Sok külföldi számol be arról, hogy meglepő számára, milyen különleges a kapcsolata a magyaroknak az étkezéssel, és ezzel a blogger sem volt máshogy. Meglepte, hogy a "Mi lesz az ebéd?" egy gyakori és kifejezetten fontos kérdés, a vasárnapi ebéd pedig egyenesen szent, és általában háromfogásos. Bár számunkra ez természetes, számára meglepő tapasztalat volt.

húslevesForrás: Shutterstock

A nyelv összetettsége

FitzGerald arról számolt be, hogy bár tíz évig rendszeres látogatója volt hazánknak mielőtt ideköltözött, a nyelv a mai napig térdre kényszeríti. Sok szót ismer, és alapszinten ki tudja fejezni magát, azonban ha egy beszélgetés elmélyül, teljesen elveszett lesz.

A híres magyar pesszimizmus

Kaliforniában amikor valaki megkérdezi, hogy "Hogy vagy?" a válasz általában annyi, hogy "Jól. És te?". Nálunk viszont az emberek komolyan veszik a kérdést, és többnyire őszintén válaszolunk, nem rejtegetve azt sem, ha éppen úgy érezzük, semmi sem jó az életünkben.

Disznóvágás, dohányzás, pálinka

Valóságos sokként érte a disznóvágás élménye, és az is, hogy sokkal többen dohányoznak, mint Kaliforniában. Kiemeli a pánikát is, ami sok külföldinek okozott már nehéz pillanatokat, bár szerintünk mindenre gyógyír.