A kígyóknak is van csiklójuk, méghozzá szívalakú - derült ki egy friss kutatás során

Forrás: Shutterstock / Készítette: Kuznetsov Alexey -
kígyó csikló klitorisz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas felfedezés birtokába jutottak az angliai Royal Society tudósai: az eddig fennálló nézeteket megcáfolva először mutatták ki, hogy a nőstény kígyók testében is jelen van a klitorisz.

Bár a kígyók villás, visszahúzható péniszét évtizedek óta tanulmányozzák, a nőstények esetében a szakértők leragadtak a kloákánál, mely kizárólag a salakanyagok ürítésére és a nemi váladék befogadására szolgál. Az új felfedezés azonban rávilágított, hogy a kígyóhölgyek nemi élete nem olyan faék-egyszerűségű és kellemetlen, mint amilyennek azt korábban gondolták.

Albínó tigrispiton Forrás: Shutterstock / Készítette: Kuznetsov Alexey

A kígyók szexuális tevékenységéről tudni kell, hogy a hímhüllők párzás közben igen agresszívak; a választottjuk köré tekerednek és úgy termékenyítik meg őket. A tudósok már korábban megfigyelték, hogy a szorítás közben gyakorta végeznek pulzáló mozgást, melynek egyik funkciója - az új felfedezés fényében - az izgatás lehet.

Megan Folwell, a kutatás vezetője elmondta a BBC-nek, hogy a nőstény kígyóknak két csiklójuk is van, melyeket egy szövetfal választ el: a szívalakú, merevedésre képes szervek a farok alján, az illatmirigyek mellett találhatók. Egyes fajoknál a klitorisz rendkívül apró lehet, előfordul, hogy még az egy millimétert sem éri el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.