Hatalmas felfedezés birtokába jutottak az angliai Royal Society tudósai: az eddig fennálló nézeteket megcáfolva először mutatták ki, hogy a nőstény kígyók testében is jelen van a klitorisz.

Bár a kígyók villás, visszahúzható péniszét évtizedek óta tanulmányozzák, a nőstények esetében a szakértők leragadtak a kloákánál, mely kizárólag a salakanyagok ürítésére és a nemi váladék befogadására szolgál. Az új felfedezés azonban rávilágított, hogy a kígyóhölgyek nemi élete nem olyan faék-egyszerűségű és kellemetlen, mint amilyennek azt korábban gondolták.

Albínó tigrispitonForrás: Shutterstock / Készítette: Kuznetsov Alexey

A kígyók szexuális tevékenységéről tudni kell, hogy a hímhüllők párzás közben igen agresszívak; a választottjuk köré tekerednek és úgy termékenyítik meg őket. A tudósok már korábban megfigyelték, hogy a szorítás közben gyakorta végeznek pulzáló mozgást, melynek egyik funkciója - az új felfedezés fényében - az izgatás lehet. 

Megan Folwell, a kutatás vezetője elmondta a BBC-nek, hogy a nőstény kígyóknak két csiklójuk is van, melyeket egy szövetfal választ el: a szívalakú, merevedésre képes szervek a farok alján, az illatmirigyek mellett találhatók. Egyes fajoknál a klitorisz rendkívül apró lehet, előfordul, hogy még az egy millimétert sem éri el.

Tudtam, hogy ez a szerv rengeteg állatfajban megtalálható és nem tűnt valószínűnek, hogy pont a kígyókból hiányzik. Muszáj volt megvizsgálnom, hogy az utóbbi állítás igaz-e, vagy eddig csak elsiklottunk a csikló jelenléte fölött – mondta Folwell, akit rengeteg pályatársa részesített elismerésben nyitott gondolkodásmódjáért.