Elhunyt a csirke tikka maszala atyjának tekintett séf, Ahmed Aslam Ali – jelentette be a családja szerdán.

A pakisztáni származású skóciai séf, aki akkor fedezte fel a népszerű fogást, amikor egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni az éttermében a hetvenes években, 77 éves korában, hétfőn halt meg unokaöccsének közleménye szerint.

Mint mondta: nagybátyjának az étterme volt az élete, perfekcionista volt, minden napját ott töltötte, de ritkán evett csirke tikka maszalát.

Ali egy 2009-ben adott interjújában felidézte, hogy a csirke tikka maszalát aztért találta ki, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka.

Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát – mesélte.

Ez a fogás lett a brit éttermek kedvence. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt.

Ali elárulta, hogy sok vendég nem akar csípős curryt enni, ezért készítik joghurttal és tejszínnel.
Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást, 2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni.

A Pandzsábból származó Ali még gyermekkorában érkezett szüleivel Glasgowba, ahol 1964-ben nyitotta meg Shish Mahal nevű éttermét. Mint mondta, ezt az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta.

Forrás: MTI