Lisa Marie Presley egy fillért sem hagyott a gyerekeire - felélte az apjától örökölt dollármilliókat

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP -
örökség halál Elvis Presley Elvis Lisa Marie Presley Graceland hagyaték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felélte az 1993-ban, 25 évesen örökölt 100 millió dolláros örökségét Lisa Marie Presley, így gyerekei nem örökölnek tőle egyetlen centet sem, viszont adósságot annál inkább. És Gracelandet. 

Az 54 évesen elhunyt Lisa Marie Presley halála felveti a kérdést, hogy ki örökli Gracelandet, és mi marad a hírhedt, 100 millió dolláros örökségből, amelyet állítólag teljes egészében elköltött, mi több, 2016-ban már 16 millió dolláros adóssága volt.

1993-ban, a 25. születésnapján kb. 36 milliárd 675 millió forintnyi dollárt örökölt, de azt állította, hogy az szinte teljesen elveszett a rossz pénzkezelésnek és a kedvezőtlen befektetéseknek köszönhetően. Graceland azonban megmaradt.

54 éves korában meghalt Elvis Presley lánya, Lisa Marie Presley Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Lisa Marie, aki a házban nőtt fel, valószínűleg három még éő gyermekére - Riley Keough színésznőre, és 14 éves ikerlányaira, Harper Vivienne-re és Finley-re hagyta a híres ingatlant. Egyetlen fia, Benjamin Keough 2020 júliusában öngyilkos lett, miután hosszas harcot vívott a kábítószer-függőséggel és a depresszióval.

Lisa Marie halála előtt a Michael Lockwood zenésszel közös ikerlányai nővérükel, Riley-val éltek, de édesanyjukkal is töltöttek időt, jelenleg pedig mindketten édesapjukkal vannak.

Gracelandet Elvis vásárolta meg 1957 tavaszán: az 1939-ban épült házat és az ahhoz tartozó telket 100 000 dollárért adták el akkor a fiatal zenésznek, mely 1977-ben bekövetkezett halálakor egyetlen gyermekére, Lisa Marie-ra szállt.

Lisa Marie édesanyja, Priscilla – aki 1973-ban vált el Elvistől – turisztikai látványossággá alakította a megroggyant birtokot, majd 1982-ben megnyitotta a látogatók előtt.

Ma már évi 600 000 látogató keresi fel Gracelandat – így a turisták számában a Fehér Ház és a Biltmore Estate után a második helyen áll.

Azt, hogy Lisa Marie három lánya mennyi pénzt örököl, továbbra sem világos. Annak ellenére, hogy nagyapjuk minden idők egyik legtöbb lemezt eladó zenésze volt, a pénzügyei gyakran bizonytalanok voltak, köszönhetően pazar életmódjának és nagylelkűségének.

Amikor 1977-ben meghalt, mindössze 5 millió dollárja volt a bankban – részben a menedzsere, Tom Parker ezredes által öt évvel a halála előtt kötött üzletnek köszönhetően: 1973-ban Parker eladta Presley összes mesterfelvételét az RCA Recordsnak 5,4 millió dollárért, ami azt jelenti, hogy a kiadó nem fizet jogdíjat az 1973 előtt megjelent számokért. Elvis 23 stúdióalbumából mindössze öt jelent meg 1973 után.

Elvis vagyona, amelyet egykor 100 millió dollárra becsültek, 2015-re teljesen megszűnt létezni.

Lisa Marie 2003-ban bízta meg Barry Siegelt, aki a Provident Pénzügyi Menedzsment vezető ügyvezető igazgatója, olyan ügyfelekel, mint Al Pacino, Elijah Wood a pénz kezelésével.

2005-ben Siegel eladta Lisa Marie részesedésének 85 százalékát az Elvis Presley Enterprisesnak, ami miatt elvesztette az irányítást apja nevének és képmásának jogai felett. Siegel szerint az ügylet "több mint 20 millió dolláros adósságot számolt fel, amelyet Lisa felhalmozott, és több mint 40 millió dollár készpénzt és több millió dolláros bevételi forrást hozott létre".

Lisa Marie elmondta, hogy millióit elveszítette a Core Entertainmentben, az American Idol mögött álló cégben, amely 2016-ban csődbe ment. Siegel ezután állítólag elkezdte felszámolni Lisa Marie vagyonát, hogy kiegészítse a bevételét.

2016-ban vált el negyedik férjétől, Michael Lockwoodtól, a válóperben pedig kiderült, hogy Lisa Marie Presleynek 10 millió dolláros adótartozása mellett 6 milliós adóssága van Nagy-Britanniában, illetve kifizetetlen számlákból és hitelkártya-tartozásokból további 750 ezer dollár adósságot halmozott fel - írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.