Vadregényes patakvölgy egy karnyújtásnyira: irány a pilisszentkereszti Dera-szurdok!

Forrás: Wikipedia / Horvabe -
Pilisszentkereszt Dera-szurdok Pilis magazin kirándulás Visegrádi hegység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amíg a gyakorlott túrázók tudják, ha igazán csodálatos helyeket szeretnének látni, az próbára teszi az állóképességet. A legtöbb szuper kilátópontért "meg kell küzdeni" a szintemelkedéssel, és akinek ez fizikailag nehézséget okoz vagy éppen nincs ideje egész nap gyalogolni, annak célszerű könnyen elérhető, mégis különleges terepet választania. Azért persze nekik sem kell kétségbeesniük, számukra - sok egyéb mellett - például kifejezeten ajánlott a Csillaghegyi kőfejtő vagy a biatorbágyi Nyakas- kő (ha a parkolóból közelíted meg). De ilyen a nem véletlenül népszerű pilisszentkereszti Dera-szurdok is, ami nemcsak csodás látvány, de oda-vissza körülbelül csupán 3 kilométer. 

Budapestről csupán Pilisszentkeresztig kell utazni ahhoz, ha a Pilis és a Visegrádi-hegység találkozásánál lévő Dera-szurdokot szeretnénk végigjárni. A sziklafalakkal határolt patakmeder legizgalmasabb része körülbelül egy kilométer kis - 70 méteres - szintkülönbséggel, így szinte mindenki könnyen bejárhatja: gyerekekkel is ideális program lehet.

Forrás: HEGYEKLÁNYA/orszagalbum.hu

Nevét onnan kapta, hogy Pilisszentkereszt környékén ered és Szentendrén ömlik a Dunába a Pilis leghosszabb vízfolyása, a Dera- (amely szerbül hasadékot jelent) vagy más néven a Kovácsi-patak. A hasadék úgy alakult ki, hogy a patak utat tört magának a mészkőben, amely most két oldalt sziklafalat alkot.

A szurdok minden évszakban más-más élményt ad. Csapadékosabb,hűvösebb időben a patakban több a víz (az átkelést fahidacskák segítik), de nyáron olykor ki is szárad, akkor azonban a sziklák között kellemes hűvös van, és a sziklaformációkban olyankor is gyönyörködhetünk. Az útvonal többször keresztezi a folyómedret: a völgy felső végén többnyire bővebb a patak vize, így az sem árt, ha csapadékosabb időben vízálló bakancsot választunk a túrához.

A Dera-szurdok vadregényes vidéke Forrás: Wikipedia / Horvabe

A szurdok legszebb szakaszán az Országos Kéktúra útvonala is átvezet, ami nem is meglepő, hiszen aki ezt a vidéket szeretné bebarangolni, az biztosan nem hagyja ki a szorost sem.

A szurdokot - a pilisszentkereszti önkormányzat által készített tanösvény mutatja be - a Pilisszentkereszti Erdészet kezeli. A szurdokban található a Szurdok-völgyi-víznyelő, a Szurdok-völgyi 2. sz. víznyelő és a Szurdok-völgyi Felső-barlang.

Ahogy írtuk, a szurdokot nem csupán hard core túrázók keressik fel - sokkal kisebb kihívást jelent, mint például a Rám-szakadék - de a gerincen futó Kék háromszög ösvényen, a sziklák közelében érdemes óvatosan közlekedni. A sziklákra kimászni itt is - mint bárhol máshol - balesetveszélyes, és attól függetlenül, hogy a túraút jól kiépített, de ahogy már amlítettük, ide se városi sportcipőben vagy papucscipőben érkezzünk.

Forrás: Wikipedia / Kabody

A Dera-szurdoknak földtani jelentősége is van. Meredek falai feltárják a késő triász időszakban képződött Dachsteini Mészkő Formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását.

A Dera-szurdok a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, így jó időben hétvégén akár "tömeg" is kialakulhat. Aki teheti, jobban teszi, ha hétköznapot választ a kirándulás időpontjaként, ahogy minden közkedvelt úti cél esetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.