11 éves korában tanult meg beszélni, 18 éves korában írni, 37 évesen a Cambridge Egyetem professzora lett

olvasás írás professzor Cambridge-i Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkal később tanult meg írni és olvasni, mint a kortársai, ez azonban nem akadályozta őt meg abban, hogy elérje a céljait: Jason Arday 37 évesen a Cambridge Egyetem legfiatalabb színes bőrű professzora lett.

Jason Arday-t fiatalkorában autizmussal diagnosztizálták, 11 éves koráig egyáltalán nem tudott megszólalni, 18 éves koráig pedig írni és olvasni sem tudott megtanulni.

A mentora segítségével még a 20-as évei előtt eljutott oda, hogy beiratkozhasson a Surrey Egyetemre, ahol testnevelésből és neveléstudományból szerzett diplomát.

22 évesen pedig úgy döntött, belevág a posztgraduális tanulmányokba is. Arday napközben testnevelő tanárként dolgozott az egyetemen, az éjszakáit pedig szociológiai tanulmányok magolásával és az íráskészsége fejlesztésével töltötte. Végül két mesterdiplomát és egy PhD-t szerzett neveléstudományból.

2018-ban jelent meg az első oktatásszociológiai publikációja, és a Roehamptoni Egyetemen szerzett vezető oktatói állást, majd a Durhami Egyetemen helyezkedett el docensként.

2021-ben a Glasgow-i Egyetem Neveléstudományi Karán lett professzor. Akkor ő volt az Egyesült Királyság egyik legfiatalabb professzora.

A 37 éves férfit március 6-án fogják hivatalosan kinevezni a Cambridge Egyetem oktatásszociológia professzorává, ő lesz a neves intézmény legfiatalabb színes bőrű professzora - írja a BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.