fashion week interjú ruha magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fodrász, divattervező, és félig-meddig lakberendező is. Hogyan függenek össze ezek a szakmák? Nos, úgy, hogy mindegyik a szépségre és az összhangra törekszik. Erről beszélgettünk Corata Mónika divattervezővel. 

Life.hu: Hogyan jellemeznéd a jelenlegi magyar divattrendeket? Van ilyen egyáltalán?

C.M.: Szerintem nem lehet így meghatározni, hogy magyar divattrend. A divat globális, pláne mióta az internet világa ennyire jelen van az életünkben. A különböző közösségi médiafelületeken millió inspiráló ötletet találunk az aktuális trendekkel kapcsolatban. Nagyon sok stílus közül válogathatunk, mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb állót. Ez segítség azoknak is, akik mindig a legfrissebb divat szerinti ruhákat szeretik magukra ölteni, és azoknak is, akik bizonytalanok az öltözködés területén.

Life.hu: Milyen szerinted a divatos magyar nő? Fontos számára, hogy világmárkák címkéivel legyen kidekorálva, vagy a magyar márkák is tudnak „menők" lenni?

C.M.: Számomra a divatos magyar nő nem feltétlenül az utolsó divat szerint öltözik, hanem harmonikusan: legyen szó színekről vagy fazonokról. Az egyéniségét veszi figyelembe, odafigyelve a sminkre és frizurára is, mert ezek összessége adja meg a tökéletes végeredményt. Mi nők egyformák vagyunk, nemzetiségtől függetlenül; vannak olyanok, akiknek fontos a márka, de ez inkább státuszszimbólum. A magyar márkák nagyon "menők", mindenki megtalálhatja közöttük a számára megfelelő tetszetős darabokat.

Forrás: Corata Mónika

Life.hu: Miért pont divattervező lettél? Milyen volt az út a tervek és a kivitelezés terén?

C.M.: A divatnak gyerekkorom óta meghatározó szerepe van az életemben. Kreatív embernek tartom magam, a ruhák és frizurák mellett a lakberendezés szerelmese is vagyok. Mindenhez van egy kis közöm, ugyanis az első végzettségem fodrász volt. Az egyik legjobb mestertől, Szabó Imrétől tanultam a szakmát, ahol nemcsak a hajvágás rejtelmeit tanultuk, hanem a női lélek és a kifinomult öltözködés titkaiba is betekintést kaptunk.

A férjem építőipari cégében pedig sokáig tervezhettem lakásbelsőket, ez is igazi örömunka volt. A divattervezésbe belecsöppentem, nem volt benne tudatosság, egyszerűen úgy érzem, ez volt az utam, ebben a munkában tudok kiteljesedni. Az első pár ruha tervezése után nagyon jó visszajelzéseket kaptam, egyre több és több általam tervezett ruhára volt igény a vásárlóim között. Mondhatni szájról szájra terjedt a ruháim híre, aminek hatására most már sok-sok kollekción és több divatbemutón vagyok túl.

Life.hu: Mik a szempontok egy kollekció megtervezésénél?

C.M.: Általában mindig egységben gondolkodom, ezáltal kapszula-kollekciókat szoktam tervezni. Szeretem, ha a darabok jól kombinálhatóak egymással, akár egyik kollekció darabjai a másikkal. Szeretem a textúrákat keverni, például a textílbőrt vagy a vízlepergetős anyagokat pamuttal. Sportos, de mégis nőies darabok jellemzőek a kollekcióimra, amik a rohanó mindennapokban jól funkcionálnak. Igyekszem mindig minőségi anyagokat választani,a jól kombinálhatóság mellett ez a másik ok, amiért szeretik a márkát.

Life.hu: Mi az ami pontosan meghatározza egy adott ruha árát?

C.M.: Gondosan válogatom az alapanyagokat, nagyon figyelek a minőségre. Belföldről és külföldről egyaránt vásárolok anyagot, ez az első számú meghatározója az árak kialakításának, de természetesen sok más költség is befoyásolja. Figyelembe kell venni, hogy egyedi tervezésű ruhákról beszélünk, de ennek ellenére úgy igyekszem kialakítani az árakat, hogy az szinte mindenkinek elérhető legyen. Ezért sokszor meg is kapom, hogy alulértékelem a ruháimat, de nem bánom, mert örülök, ha minél többen viselik őket.

Forrás: Corata Mónika

Life.hu: Melyek azok a divatházak, amik téged, mint divattervezőt inspirálnak és miért?

C.M.: Természetesen nekem is vannak kedvenc tervezőim, akiknek a munkái lenyűgöznek és igazán közel állnak hozzám, mint például Tom Ford vagy Stella McCartney.

Life.hu: Milyen színkavalkád várható a nyárra?

C.M.: Idén a harsányabb, vibráló színek kerülnek előtérbe. A nyári divat palettáján a magenta, pink, narancs, napsárga, és a zöld, kék tónusok is megtalálhatóak lesznek: akár egy ruhadarabon belül használva több színt is ezek közül. A lágyabb színek kedvelői a szürke, rózsaszín, barack, tejcsokoládébarna színek közül választhatnak, ebben lesznek a legdivatosabbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.