veszélyes hulladék szemét lomtalanítás magazin szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sokan úgy gondolják, hogy lomtalanításkor a megunt, törött, tönkrement tárgyakon túl bármit kitehetnek. Horváth László, a Budapesti Közművek PR szakreferense elárulja a szabályokat.

Szinte minden településen van lehetőség lomtalanításra. A fővárosban közterületekre kell kihelyezni a lomot úgy, hogy a begyűjtést végző jármű számára jól megközelíthető legyen. De van olyan település, ahol házhoz menő lomtalanítást kell igényelni. Ilyenkor az ingatlanon belül kell tárolnunk a lomot, amelyet a gépjármű érkezésekor kell átadnunk a szállítónak - írja a Fanny magazin.

Lomtalanításkor minden olyan nagydarabos tárgyat kirakhatunk, ami méreténél fogva nem fér el a kukában, ugyanakkor nem minősül veszélyes hulladéknak. Tipikusan ilyenek a nagyméretű bútorok, szekrények, asztalok, székek, ágyak. A fővárosban nem szükséges darabokra szedni, máshol azonban igen.

Lomtalanításkor minden olyan nagydarabos tárgyat kirakhatunk, ami méreténél fogva nem fér el a kukában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Régi helyett új

Ha a régi matracot lecseréljük egy újra, felmerül a kérdés, hová tegyük a régit? Nézzünk utána, mert néhány településen lehetőség van arra, hogy bezsákolva leadjuk az elhasználódott ágyneműt, textilt és ruhaneműt is.

Kötözzük össze

Lakásfelújítást tervezünk, és a padlószőnyeget szeretnénk lecserélni? Érdemes a szállítás napjára időzíteni ennek felszedését, hiszen a hagyományos szőnyeg mellett ezt is elviszik. Csupán annyi a dolgunk, hogy tekerjük fel és zsinórral kössük meg, nehogy szállítás közben kitekeredjen.

Dobozoljuk be

Lassan előkerülnek a műanyag kerti bútorok a pincéből. Ha akad köztük olyan, amit már nem szívesen használunk, színe megfakult vagy törött, nem érdemes tartogatnunk. Ha használhatatlanná vált játékokra bukkanunk, célszerű kinyitható tetejű dobozban kitenni lomtalanításkor, hogy az elszállítást végzők láthassák, mi van benne.

Nem javítható

Ne kerülgessük a garázsban a biciklinket, ha a hátsó váltója kettétört, rugója eltört, vagy bármi más okból használhatatlanná vált. De itt az ideje, hogy megszabaduljunk az eltörött szánkónktól, sílécünktől, a használhatatlanná vált babakocsinktól is.

Amit tilos kirakni

Ne kerüljön az utcára az elromlott mikró, hűtőszekrény, számítógép, porszívót, tévé. A budapestiek mind a tizenhét hulladékudvarban leadhatják, de néhány településen évente egyszer megszervezik ezeknek az elszállítását is.

Rendeljünk konténert

Lakásfelújításkor nem kevés építési törmelék, sitt marad utánunk, aminek elszállításáról gondoskodnunk kell. A rossz állapotú konyhai vagy fürdőszobai bútorok, az akril fürdőkád, csaptelepek leadhatók lomtalanításkor, de a feleslegessé vált csempék, járólapok, pvc padlóburkoló, a szaniteráruk elszállításáról nekünk kell gondoskodni.

Rendeljünk konténert Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Veszélyes a környezetre

Nem viszi el a szállító a síküveget, például a régi, törött ablakot, vagy a veszélyes hulladékot, festéket, hígítót, vegyszert, oldószert, fénycsövet, elemet és akkumulátort és hullámpalát sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.