Ahány nemzet, annyi szokás - így ünneplik a húsvétot a nagyvilágban

Bermuda szokás népszokás Új-Zéland Írország USA húsvét Ausztrália tradíció magazin Lengyelország hagyomány Csehország Szlovákia nagyvilág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincsen húsvét hagyományok nélkül. Sonkaevés, tojásfestés, locsolkodás – megannyi szokás, amelyet aligha tudnánk nélkülözni, annyira megszoktuk. Ezek a mi tradícióink, de ahány nemzet, annyi (nép)szokás, mely a húsvétot húsvéttá teszi.

A világ legkülönbözőbb kultúrái a lehető legkülönbözőbb módokon ünneplik a húsvétot. Nekünk, magyaroknak megvannak a saját hagyományaink, melyeket évtizedek, sőt, évszázadok óta követünk, ám természetesen nemcsak nálunk alakult ki gazdag húsvéti hagyománykör: a világ többi nemzetének is megvannak a maga szokásai.

Írország

A húsvét az írek legnagyobb ünnepe. Hatalmas lakomával ünneplik a nagyböjt végét, a menü: sült bárány, borjú és csirke, pácolt marha, káposzta és krumpli.

Régen a farmerek közt szokás volt megosztani egymással a téli vágásból nyert tulokhúst, és balszerencsét hozott, ha a háznál megjelenő koldust a tulajdonos nem ajándékozta meg sültburgonyával.

Hozzánk hasonlóan az írek is kedvelik a tojásfestést. Mivel Íroroszágban nagyjából minden néphagyomány a szerencse elnyerése körül forog, így nem meglepő, hogy a tojásfestés célja is ez. Azonban a magyar szokásokkal ellentétben a színes tojások nem a barkát, hanem az eljövendő májusfát hivatottak díszíteni.

Tipikusan ír szokás a gyermeklakoma. A gyermekek maguk gyűjtik össze a lakomájuk hozzávalóit, sőt, ezek elkészítését és maguknak kell megoldaniuk. A lakomájuk része lehet még a vajaskenyér, az édes sütemények és a házi gyümölcslé.

A húsvét egyben megemlékezés is, hisz 1916 húsvétján tört ki Írországban a húsvéti felkelés Forrás: Shutterstock/Ross Mahon

A húsvét egyben megemlékezés is, hisz 1916 húsvétján tört ki Írországban a húsvéti felkelés. A történelem egyik legnagyobb lázadását a brit hatalom kegyetlenül leverte és az íreket keményen megbüntette. Az állami megemlékezéseket húsvéthétfőn tartják.

Lengyelország

A lengyel húsvét a legtöbb elemében azonos a magyarral és a többi Közép- és Kelet-európai húsvéti hagyománnyal. Egy jelentős különbség van azonban: a húsvéti mazurka. Ez a sütemény egy elismert polonikum, tehát Lengyelországon kívül sehol sem található meg. Sült kelt tésztára mázat kennek és különféle gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, mazsolával és marcipánnal díszítik. A torta kizárólag húsvétkor és karácsonykor fogyasztható.

A húsvéti mazurka Lengyelországon kívül sehol sem található meg Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 zi3000/Shutterstock. No use without permission./Zi3000

Másik lengyel szokás még a vajbárány. Az egyszerű, minden háztartásban fellelhető kockavajat húsvét idejére a ház ura bárány formájúra gyúrja-faragja, és így állítja ki az ünnepi asztalra.

Csehország és Szlovákia

Magyarországon a lányokat azért locsoljuk, hogy mindenféle ártó szellemtől és betegségtől megóvjuk őket. A csehek és a szlovákok is ugyanezt szeretnék elérni, csak kicsit másképp: ők megkorbácsolják a lányokat. Ez a szokás nálunk is él, igaz, csak az északi országrész egyes tájain.

A csehek és a szlovákok megkorbácsolják a lányokat Forrás: AFP/Radek Mica

Ausztrália és Új-Zéland

A Sydney Royal Easter Show (Sydney-i Királyi Húsvéti Játékok) és az Auckland Royal Easter Show (Aucklandi Királyi Húsvéti Játékok) egészen különleges helyet biztosítanak e két országnak a húsvéti hagyományok listáján.

A királyi jelzőt mindkét eseménynek maga Viktória brit királynő adományozta. A programokon vannak kiállítások, lóversenyek, óriáskerék, vidámpark, borászversenyek és közismereti vetélkedők – az egész olyan, mint egy hatalmas majális. Mindkettő állami szervezésű, ám belépőjegy-kötelesek.

Bermuda

Bermuda az Egyesült Királyság egyik tengerentúli területe. Földjein terem a híres bermudai húsvéti liliom, amit az ünnepek előtt hatalmas mennyiségben exportál a világ legkülönbözőbb részeire. Legfontosabb húsvéti hagyománya a papírsárkány-eregetés, amivel Jézus mennybemenetelére emlékeznek meg a bermudaiak.

Bermuda legfontosabb húsvéti hagyománya a papírsárkány-eregetés Forrás: Shutterstock/Neftali

Házi keresztes zsemlét és tojásokat esznek. Előbbi egyfajta cipó, amire keresztet vágnak és úgy sütik meg. Különleges húsvéti étkük egy fasírtszerű halétel, a halpogácsa.

Amerikai Egyesült Államok

A magyar tojástöréshez hasonló hagyományok az USA Louisiana államában is kialakultak. Azonban az amerikai változatban a városok önkormányzatai szervezik és a bíróság lépcsőjén tartják őket.

Vérre menő párbajok folynak. Mindenkinek ugyanaz a célja, hogy a tojása töretlen maradjon, ám csak a legerősebb héjú tojás győzedelmeskedhet.

A nyertes minden tojást visz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.