Takarítani senki nem szeret, de a tisztaság érdekében muszáj. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha aztán a rend meg is maradna. Ám a fenntartás sokszor nehézkes...volt eddig. 

A konyhában nemcsak esztétikai kérdés a tisztaság, a higiénia ebben a helyiségben különösen fontos. Mutatunk 4 olyan szokást, melyet, ha sikerül beépítened az életedbe, akkor a te konyhád is éjjel-nappal ragyogni fog. 

Tiszta és higiénikus konyhában a munka is sokkal élvezetesebbForrás: Shutterstock

1. Ne főzés után, hanem már közben is folyamatosan takaríts magad után

A legrosszabb része a főzésnek a romeltakarítás. Ezt úgy úszhatod meg, ha már menet közben is folyamatosan mosogatsz, pakolod a mosogatógépet, törlöd a pultot, kidobod a szemetet. Így sok aprósággal megúszhatsz egy étkezés utáni "nagytakarítást".

2. Rendezett konyhapult

Sokunknak vannak felesleges konyhai eszközök, gépek a konyhapultján, pedig sokkal szebben mutat és a rend hatását kelti, ha csak a naponta használt tárgyakat tartod kint, minden mást elpakolsz a szekrényekbe, fiókokba. A munka is könnyebb, ha nem kell folyton kerülgetned a kenyérpirítót és a húsdarálót.  

Ne hagyd, hogy megteljen a mosogatóForrás: Shutterstock

3. Üres mosogató

Ha folyton csak bedobálod a mosogatóba a koszos edényeket, evőeszközöket és társaikat, hamar egy halom lesz belőlük, aminél rosszabb látvány kevés van. Nem beszélve arról, hogy a rászáradt ételmaradékot levakarni sokkal nehezebb, mint frissen elmosogatni a használt eszközöket. Másik megoldás, ha a leöblített lábasokat, tányérokat stb. a mosogatógépbe pakolod, aztán, ha megtelt, elindítod a mosogatást. A koszos tányérok pedig addig sem rontják a konyhai összképet. 

4. Minden konyhai tevékenységet kövessen egy gyors takarítás

Reggelikészítés, ebédfőzés, vacsora után egy gyors mosogatás, pulttörlés, és mindjárt jobb érzéssel kezded el a következő etapot, nem beszélve arról, hogy rengeteg időt spórolsz meg, ha tiszta konyhában kezded el az ételkészítést.

Forrás: 123rf.com
+1. Együtt minden könnyebb, gyorsabb és élvezetesebb, még a mosogatás is. Ha a párodat is bevonod, a konyha takarítása sem lesz akkora teher.

További tippekért látogass el a Lakáskultúra oldalára, ahol nemcsak a konyhád, de a lakás többi helyiségével kapcsolatban is remek ötleteket kaphatsz.