Folyton elreped a tojás főzés közben? Így akadályozd meg ezt a bosszantó hibát!

Forrás: Shutterstock/Elena Karetnikova -
tojás főzés konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tojásfőzés minden háztartásban gyakori tevékenység, legyen szó a reggeli főtt tojásról vagy a húsvéti tojásfestésről.

Sajnos sokan küzdenek a tökéletes főtt tojás elkészítésével, különösen, ami a héj repedésmentességét illeti. Néhány egyszerű praktikát követve azonban elérhetjük, hogy tojásaink héja szép és egységes maradjon.

A friss tojás a legjobb

A friss alapanyagok használata mindig előnyös, és ez a tojásfőzés esetén is igaz. A régebbi, de még ehető tojásokban több levegő található, amely főzés közben a hőmérsékletváltozásból kifolyólag nyomásnövekedést okoz, így a héj könnyebben megreped. A tojás frissességét vízteszttel ellenőrizhetjük: helyezzük a tojást egy pohár vízbe! Ha az alján marad, friss, ha egy kissé megemelkedik, vagy a csúcsán imbolyog, jobb, ha a forralás helyett másképp készítjük el. Amennyiben teljesen a felszínre jön, lehet, hogy már a fogyaszthatósága is megkérdőjelezhető.

Forrás: Shutterstock/Elena Karetnikova

Hideg vízben kezdjük a főzést!

A hőmérséklet lassú emelése segít megelőzni a tojáshéj megrepedését. Ahelyett, hogy azonnal nagy lángon forralnánk a vizet, kezdjük közepes hőfokon, majd fokozatosan növeljük a hőmérsékletet! Így a tojás héja egyenletesen melegszik és nem reped meg.

Ha kíváncsi vagy a harmadik praktikára, olvasd el a Mindmegette cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.