Nincs még reggeli rutinod? Segítünk kialakítani!

Forrás: Shutterstock/Rosshelen -
reggeli rutin magazin rutin napindító
Az ideális reggeli rutin kialakítása nem csupán abban segít, hogy könnyebben kikeljünk az ágyból, de abban is, hogy a napunk kiegyensúlyozottan induljon és motiváltan teljen. De vajon milyen a tökéletes reggeli rutin?

A tökéletes reggeli rutin mindenkinek mást jelent, hiszen valószínűleg egészen más napindításra van szüksége egy irodai asszisztensnek, egy sportolónak, egy 3 műszakban dolgozónak, vagy egy ügyeletes orvosnak.

A reggeli rutin lényege, hogy személyre szabottan állítsuk össze, úgy, hogy a napunk további részét még sikeresebbé és produktívabbá tegye.

A reggeli rutint érdemes úgy kialakítani, hogy minden napunk kezdésére alkalmas legyen és mindig ugyanazokat a lépéseket tartalmazza – hiszen ezért rutin. Ezzel egy biztos, automatizált alapot adunk a napindításhoz, amellyel csökkenthetjük a reggeli stresszt. Kicsit olyan ez, mint amikor már este kikészítjük, hogy mit vegyünk fel másnap reggel. Így nem kell idegesen válogatni, tanakodni, kapkodni, csak szépen, nyugodtan felöltözni.

Így állítsuk össze a reggeli rutint

De mégis hogyan állítsuk össze a reggeli rutint? Az első és a legfontosabb, hogy a saját rutinunkat a saját igényeinkhez, életritmusunkhoz és igényeinkhez alakítsuk. Teljesen mindegy, hogy a barátnő, a szomszéd vagy egy híresség milyen rutint követ – a mi rutinunk csak a miénk, aminek a mi életünkben kell működnie. Így nagyon fontos, hogy felmérjük,

mire van szükségünk reggelente, mi mindennek kéne beleférnie az ébredés és indulás közötti időbe?

Persze mondhatjuk, hogy semminek, mert felkelünk, arcot és fogat mosunk, öltözünk és már indulunk is, de higgyük el, hogy egy kis „szöszmötölés" otthon vagy egy új rituálé bevezetése megszakíthatja a reggeli loholás érzetét. Segítségével ráhangolódhatunk kicsit a napunkra, amely így nem csupán nyugodtabbá, de élvezetesebbé és produktívabbá is válhat.

Milyen tevékenység legyen a reggeli rutinunkban?

A reggeli rutint mindenkinek a saját személyiségéhez és igényeihez mérten érdemes kialakítania és olyan elemekkel megtöltenie, amelyek segítik abban, hogy jól induljon a nap.

Meditáció/ vizualizáció
Sokan azzal kezdik a napot, hogy miután kinyitják a szemüket, máris a telefonjukkal kezdenek babrálni. Ha te is azok közé tartozol, akik ébredés után nem szeretnek azonnal kikelni az ágyból, hanem szívesen szöszmötölnek még kicsit a párnák között, akkor a telefon nyomkodása helyett inkább meditálj pár percet, vagy képzeld el, milyen lesz az előtted álló nap. Ezzel megteremted a kellő hangulatot, és még pihensz egy kicsit, mielőtt felkelsz.

Képzeld el, milyen lesz az előtted álló nap, és még pihensz egy kicsit, mielőtt felkelsz. Forrás: Shutterstock

Olvasás
A könyvek szerelmesei akár olvasással is kezdhetik a napot. Egy rövid novella vagy vers megalapozhatja a kedvedet és elégedettséggel tölthet el a tudat, hogy már ébredés után tettél valami olyasmit, amit nagyon szeretsz. Egy dologra érdemes figyelni: mindig határozd meg, hány oldalt/ percet olvashatsz, mert könnyen belefeledkezhetsz egy-egy jó írásba, utána pedig jön a rohanás és kapkodás.

Zuhany
Sokan szeretnek zuhanyozni reggel, mert felébreszti és felfrissíti őket. Érdemes kipróbálni, és ha nálad is beválik, a reggeli rutin állandó lépésévé tenni.

Sokan szeretnek zuhanyozni reggel Forrás: Shutterstock

Naplóírás/ Tervezés
Akadnak, akik olvasni szeretnek reggel és akadnak, akik inkább írni. Ha te is az utóbbi típusba tartozol inkább, akkor készíts egy füzetet az ágyad mellé vagy az étkezőasztalra, és akár ébredés után, akár az indulást megelőzően vess papírra néhány gondolatot. Ez lehet az előző éjjel látott álmod, néhány pozitív megerősítés vagy a napod vázlata, azaz, hogy mikor mit fogsz csinálni a hátralévő idődben.

Sport
A sport is remek eleme lehet a reggeli rutinnak, persze csak akkor, ha van hozzá kellő energiád és időd minden nap. A reggeli sport tekintetében nem kell feltétlenül olyan időigényes dolgokra gondolni, mint az úszás vagy a konditerem meglátogatása: választhatsz ennél sokkal egyszerűbb, akár otthon is végezhető mozgásformát, mint például egy kis jóga a nappaliban vagy a háztömb körbefutása.

Kávé/ Tea/ Reggeli
Bár nem mindenki szeret kora reggel enni, jó, ha ébredés után szánunk egy kis időt arra is, hogy a nagy készülődésben leüljünk néhány percre és együnk, igyunk valamit. Ha egy teljes angol reggelit nem is falsz fel, jó, ha elkortyolsz egy csésze teát, kávét, turmixot, miközben átgondolod a rád váró nap eseményeit.

Szánjunk egy kis időt arra is, hogy a nagy készülődésben leüljünk néhány percre és együnk, igyunk valamit Forrás: Shutterstock/Rosshelen

Természetesen a fenti tevékenységek csak javaslatok, és egyáltalán nem kell mindet beépíteni a reggelünkbe. Ezek csupán példák, amelyek közül válogathatunk. Sőt, ha ezek közül egyik sem tetszik, akkor keresd meg azt, ami számodra az optimális tevékenység, és amely segít abban, hogy vidáman, energikusan induljon a reggeled, megalapozva ezzel a nap hátralévő részét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.