16 hegymászó halt meg az idei szezonban ugyanott, ahol Suhajda Szilárd eltűnt

Forrás: Boredpanda -
hegymászó Mount Everest eltűnt meghalt Csomolungma Suhajda Szilárd
Márciusban kezdődik és május végén ér véget a hegymászó szezon a Mount Everesten. Idén több száz mászó és serpa jutott fel a csúcsra, 17-en azonban meghaltak vagy eltűntek a hegyen, köztük a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd is. 

Idén ünneplik Nepálban a 8848 méteres Mount Everest első meghódításának 70. évfordulóját. Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa 1953. május 29-én ért fel a világ tetejére. Nepál 2008-ban, Hillary halála után kezdte ünnepelni az évfordulót. Ennek tiszteletére serpákat és rekorder hegymászókat tüntetett ki hétfőn nepáli kormány. Elismerést kapott többek között Kami Rita serpa hegyi vezető is, aki az idei mászószezonban kétszer is feljutott a Csomolungmára, és ő az, aki a legtöbbször, 28 alkalommal mászta meg a hegyet.

Mount Everest Forrás: Boredpanda

Szintén díjat kapott Sanu Serpa is, aki kétszer is felért a világ 14 legmagasabb hegycsúcsára.

"Május 29-e a nap, amelyre mindannyian emlékszünk és mindig büszkék leszünk, mert Edmund Hillary és Tenzing (Norgay) serpa ezen a napon érte el az Everest csúcsát, és ezen a napon lettek híresek a serpák" - mondta a kitüntett hegymászó.

Szintén elismerték a nepáli Hari Buda Magart teljesítményét, aki az első ember, aki mindkét lábának térd fölötti amputálása után mászta meg az Mount Everestet.

Az idei szezonban amellett, hogy több száz hegymászó és serpa jutott fel a csúcsra, 17-en meghaltak vagy eltűntek, köztük a magyar Suhajda Szilárd is, aki május 24-én egyedül, oxigénpalack nélkül indult csúcstámadásra, de vissza már nem tért. Keresését május 27-én hivatalosan is befejezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.