Kiss Péter édesapja: nem akarta, de nem is tudta volna lebeszélni fiát a hegymászásról

Forrás: MTI/Magyarok A Világ Nyolcezresein -
halál hegymászó eltűnés Kiss Péter Erőss Zsolt
10 évvel ezelőtt Erőss Zsolttal együtt tűnt el expedíció közben Kiss Péter hegymászó, akinek édesapja nemrég kisebbik fiával együtt ellátogatott arra a helyre, ahol gyermeke eltűnt. 

Péter volt az, aki a barlangászelv alapján, mely szerint embert nem hagynak hátra, megpróbálta megmenteni Erőss Zsoltot, ám végül mindketten odavesztek.

Kancsendzönga, 2013. május 20. A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsán Kiss Péter (j) és a spanyol Oscar Cadiach 2013. május 20-án. Kiss Péter és társa, Erőss Zsolt eltűnt, miután sikeresen meghódították a csúcsot. Forrás: MTI/Magyarok A Világ Nyolcezresein

A gyászoló édesapa akár most is visszamenne a hegyre, ahol az alaptáborba érkezve a helikopter letette, majd otthagyta őket. Úgy érzi, végre megértette, mit érezhetett a fia és mit érezhet a többi hegymászó a hegyen - a látvány, a csend és nyugalom, ami odafent van, felejthetetlen élmény volt számára.

Arról, hogy megpróbálták-e lebeszélni a hegymászásról fiukat, nemmel válaszolt, ahogy ő fogalmazott:

"Úgy gondolom, hogy hagyni kell az ilyen embereket, nem lehet velük mit kezdeni úgyse. Pétert is, ha akartuk volna, se tudtuk volna lebeszélni, ez biztos."

Az édesapa azt is elmondta, a hegyen úgy érezte, mintha egy másik világba csöppent volna, és sokkal többet kapott ettől az élménytől, mint amit várt. Az apa szerint a ragyogó időjárást, ami előtte hetekig nem volt jellemző a környéken, úgy érezte, fia és Erőss Zsolt intézték neki - mondta el az RTL Reggeli című műsorában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.