Csak óvatosan: ezek Európa legveszélyesebb városai 2023-ban

Marseilles veszélyes bűnözési ráta Catania Európa
Európában sokkal kevesebb az erőszak, mint Afrikában vagy Dél-Amerikában. Sao Paulo, Brazília legbiztonságosabb városa is sokkal veszélyesebb, mint bármelyik európai top 10-ben szereplő város. Ettől függetlenül a bűnözés és az erőszak Európában is jelen van, mi pedig összegyűjtöttük azokat a városokat, ahol érdemes az átlagosnál óvatosabbnak lenni.

A Numbeo bűnözési indexe a világ összes városától és annak lakosaitól származó adatok felhasználásával készül, a bűnözésre, betörésekre, lopásokra, rablásokra és a városban történt támadásokra összepontosít. A statisztikák különböző forrásokból, például felmérésekből, kérdőívekből származnak, többek között azt is megkérdezik a helyi lakosoktól, hogy mennyire biztonságos az adott városban egyedül sétálni, mennyire kell rablástól vagy támadástól tartani. Az eredményekből egy 0 és 100 közötti pontszámot generálnak, 20 és 40 között alacsonynak, 40 és 60 között mérsékeltnek, 60 és 80 között magasnak, míg 80 felett nagyon magasnak tekintik a bűnözést. A jó hír, hogy Budapest a 78. jelenleg a Numbeo oldalán 34,6-os index-szel, ami azt jelenti, hogy biztonságban lehet mozogni a magyar fővárosban.

A bűnözés szempontjából ebben a pillanatban ezek a legveszélyesebb városok Európában (fontos kiemelni, hogy ez a rangsor figyelmen kívül hagyja az ukrán-orosz háborút):

1. Catania, Olaszország - 64,6

Catania Szícilia második legnagyobb városa, melyen nyomot hagytak a nagy földrengések, rengeteg az elhagyatott épület és gyár. A városnak nem túl jó a hírneve, nem csak a turistákat fenyegetik a tolvajok és a bűnözők, hanem az itt élő lakosokat is. Itt tényleg nem tanácsos éjszaka sétálgatni, vagy a kézitáskánkat felügyelet nélkül hagyni. Erős a szervezett bűnözés, más néven a maffia befolyása is, bár velük turistaként nem nagyon fogunk találkozni.

Catania Olaszorszg Forrás: Shutterstock./Essevu

2. Marseille, Franciaország – 64,5

Marseille egy gyönyörű kikötőváros Franciaország délkeleti partján, de hiába rendelkezik gazdag történelemmel és kultúrával, a bűnözési ráta magasabb, mint más francia városokban. Az északi külvárosi negyedeket, mint pl. L'Estaque-t vagy Le Panier-t mindenképpen érdemes elkerülni, ugyanakkor éjszaka a város más részei is veszélyesek lehetnek. A csoportos erőszak és a zsebtolvajlás nem ritka a turisták körében sem, így érdemes az átlagosnál óvatosabbnak lenni.

Marseille, Franciaország Forrás: Shutterstock / Dmitry Rukhlenko

3. Birmingham, Egyesült Királyság – 63,1

Anglia harmadik legnagyobb városában a legmagasabb a bűnözési ráta az országban, a városban a lakosok szerint is nyüzsögnek a terroristák és virágzik a kábítószerkereskedelem. Fontos azt is tudni, hogy a városból egyre inkább elvándorol a fehér brit lakosság, a helyükre pedig bevándorlók költöznek, így az iparváros etnikai összetétele meglehetősen sokat változott az elmúlt évek alatt.

Birmingham Forrás: Shutterstock

4. Coventry, Egyesült Királyság – 63,1

Coventry körülbelül 100 mérföldre fekszik Londontól északnyugatra, az Egyesült Királyság 12. legnagyobb városa, mely leginkább arról ismert, hogy Szent György itt született, ugyanakkor arról is elhíresült, hogy az Egyesült Királyság és Európa legveszélyesebb városai közé tartozik.

COVENTRY Forrás: Shutterstock/Claudio Divizia

5. Charleroi, Belgium – 63,0

Cherleroiban 20%-os a munkanélküliségi ráta, 14%-kal magasabb az országos átlagnál, valószínűleg ez az oka a nagyfokú bűnözésnek. A leggyakrabban kábítószeres bűncselekményekről, lopásról és vandalizmusról számoltak be a helyi lakosok.

Charleroi Forrás: Shutterstock/Werner Lerooy

6. Nápoly, Olaszország – 62,6

Campagnia regionális fővárosaként Nápoly Olaszország egyik legnagyobb városa. A nyüzsgő metropolisz tele van csodás épületekkel, ugyanakkor a magas bűnözési rátájáról is híres. Nem véletlenül hívják fel a turisták figyelmét mindenhol a zsebtolvajokra, Nápoly egyike azoknak a városoknak, ahol a legmagasabb a rablások száma.

Nápoly Forrás: Shutterstock/Arcady

7. Montpellier, Franciaország – 61,6

Montpellier Franciaország egyik legnagyobb városa, s mint a legtöbb nagyvárosban, a zsebtolvajok és az utcai bűnözés itt is sújtja a turistákat. Ajánlott, hogy ne hordjunk magunknál sok pénzt, vigyázzunk a kézitáskánkra és kerüljük a feltűnést.

Montpellier Forrás: Shutterstock

8. Liége, Belgium – 59,4

A középkori városban rengeteg a történelmi nevezetesség, ugyanakkor a bűnözési ráta is egyre inkább növekszik, a lista élén a drogok és az utcai zaklatás állnak, ugyanakkor gyakori bűncselekmény a gépjárművek ellopása is. Itt érdemes zárni az ajtókat, és egyes városrészeket éjszaka elkerülni, különösen Sainte Marguerite területét.

LIEGE Forrás: Shutterstock/Mali Lucky

9. Grenoble, Franciaország – 58,7

Grenoble-ban különösen magas a társadalmi diszkrimináció, a kábítótószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma és a vandalizmus. Ha tehetjük, a Mistral, Teisseire és Villeneuve lakónegyedeket nagy ívben kerüljük el.

Grenoble Forrás: Shutterstock

10. Nantes, Franciaország – 58,4

A Loire folyó partján fekvő Nantes is veszélyes városnak számít Franciaországban, itt a leggyakoribb bűncselekmény a verekedés, lopás, betörés és a nemi erőszak. A Centre-Ville és a Les Hauts-Pavés/ Saint-Félix kerületekben a legmagasabb a támadások száma, így a város ezen részeit érdemes elkerülni.

Nantes Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.