Kirepültek a gyerekek? - Így találj értelmet újra a mindennapjaidnak

Forrás: Thinkstock -
gyermeknevelés élet gyerekek család magazin
Sokan óriási traumának élik meg, amikor a gyerekek kirepülnek otthonról: a hirtelen kiürült házban céltalannak érzik az életüket. De nem szükségszerű, hogy ez így maradjon.

Az üresfészek-szindróma megterhelő lehet, különösen az édesanyák számára, akik büszkeség helyett a szomorúság, a magány és a gyász érzését élhetik át - írja a Bors. Pedig az új életszakasz több örömöt is tartogathat, ha rájövünk, hogy mit kezdjünk a ránk szakadt szabadsággal, a párunkkal és az életünkkel.

Engedjük el a gyerekek kezét

Úgy fizikailag, mint érzelmileg, ne kilincseljünk náluk lelki támogatásért, mert ez csak megnehezíti az új helyzetre való átállást. Szervezzünk közös családi programokat, amelyeken találkozhatunk a gyerekeinkkel, de hagyjuk őket saját útjukat járni. A hirtelen megnőtt szabadidőnkben találjunk egy hobbit, elfoglaltságot magunknak. Menjünk színházba, utazgassunk, fogadjunk örökbe egy kisállatot, vagy egyedülálló szülőként járjunk el randizni. Ne zárjuk ki a a világot! - javasolja a Bors.

Fontos, hogy legyen hobbid! Forrás: Shutterstock

Találjunk új értelmet a mindennapjaiknak

Szülőként, főleg nagycsaládos édesanyaként, ha épp a gyermeknevelés volt életünk legfőbb, csaknem kizárólagos értelme, sokkal nehezebb új célokat találni a továbbiakban, de meg kell próbálnunk. Fontos, hogy a későbbiekben olyan tevékenységbe kezdjünk bele, amelyet élvezettel, odaadással tudunk végezni. Átgondolhatjuk, hogy korábban mi okozott örömöt, vagy belevághatunk egy merőben új dologba, amit mindig is ki akartuk próbálni.

Melyek az üresfészek-szindróma tünetei?

Annak ellenére, hogy nem egy klinikai rendellenességről beszélünk, az üresfészek-szindrómának tüneteinek nincsenek kifejezett tünetei, sokkal inkább különböző hangulatingadozásokról beszélhetünk. Egy ilyen életciklus váltásnál természetes, hogy átmenetileg magányosnak, szomorúnak vagy céltalannak érezzük magunkat. Ez akkor jelent problémát, ha ezek az érzések huzamosabb ideig is fennállnak. Rendkívül nehéz, de meg kell tanulnunk gyermekeinket elengedni, hogy önálló és sikeres felnőtt emberekké váljanak.

Fedezzük fel újra a kedvesünket

Lehetőséget, megújulást is hordozhat ez az új időszak, amit sokan a kapcsolat „másodvirágzásának" is neveznek. A gyerekek elköltözésével végre marad időnk magunkra és persze egymásra. A közös programok – mozi, kirándulások, kiállítások, hétvégi összebújások – új élményeket és új emlékeket hozhatnak a pár életében. Törődjünk többet egymással, fedezzük fel a másikban újra a férfit és a nőt. Ehhez persze mindkét félnek elszántnak és motiváltnak kell lennie.

Élvezzük, hogy több közös programot szervezhetünk a párunkkkal. Forrás: Thinkstock

Vegyük fel a barátainkkal a kapcsolatot

Egy hosszú házasság alatt szülőként előfordul, hogy kevés időnk marad a régi barátokra, akikkel kölcsönösen számíthattunk egymásra. A cimborák egy része pedig lemorzsolódik az évek folyamán. Ezért talán nem lenne rossz ötlet újra felvenni a kapcsolatot velük, vagy ha nincs már ilyen személy az életünkben, keresni olyanokat, akikkel megtaláljuk a közös hangot. Idősebb korban sem lehetetlen rátalálni arra a személyre, akivel megoszthatjuk minden örömünket és bánatunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.