Babától a kamaszig: így alakítsd ki a gyerekszobát!

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa -
gyerekszoba iskolás újszülött baba kamasz
A gyerekszoba berendezése folyamatosan változik, pár év leforgása alatt a pelenkázástól a házi feladat írásán át a barátok fogadásáig számos funkciót kell ellátnia.

A csecsemő és az óvodás

Az újszülött baba általában külön szobát kap, még akkor is, ha a szülők hely hiányában a nappaliban alszanak. A szoba kialakításánál elsődleges szempont a biztonság, gondosan figyeljünk rá, hogy éles sarkok, veszélyes konnektorok, szöszölődő szőnyegek véletlenül se legyenek a kicsi közvetlen környezetében - írja a Lakáskultúra.

Az újszülött baba általában külön szobát kap Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa
  • A csecsemőt persze még nem érdekli a dizájn, de ahogy cseperedik, egyre inkább hat rá, hogy milyen a környezete. Korántsem mindegy, hogy harsány- vagy pasztellszíneket, rendezett, letisztult stílusú vagy zsúfolt tereket lát maga körül. Alapvető szempont, hogy minden tárgy, kiegészítő nyugalmat sugározzon, ugyanakkor fontos, hogy a kicsi számára kialakított kuckó megfeleljen a szülők ízlésének is.
  • A babaágy kiválasztása után a következő feladat a megfelelő nagyságú tárolóhely kialakítása, hogy gond nélkül elpakolhassuk az összehajtogatott ruhákat, illetve egyéb kellékeket, és természetesen szükségünk lesz egy kényelmes magasságú pelenkázóra. Utóbbi célra tökéletesen megfelel egy fiókos komód, amelynek később levehetjük a tetejét – így továbbra is hasznos bútordarab marad a szobában.
  • Érdemes átalakítható bútorokat vásárolni, hiszen a gyerekek gyorsan nőnek, vagyis egy szempillantás alatt nagyobb ágyra lesz szükség. Egyúttal gondoskodjunk egy olyan tárolórendszerről, ahova egyszerűen berakhatók a játékok, és az apróságok jól áttekinthető módon elhelyezhetők. Praktikus megoldás az igény szerint könnyen változtatható polcrendszer, amelybe fiókként ládákat is becsúsztathatunk.
  • Két-három éves korban kezd kialakulni a kicsik érdeklődési köre, így a semlegesebb alapokat, színeket megtartva a dekorációban szerepet kaphatnak a kedvenc mesehősök, állatok, például egy egyedi posztertapétán.
  • Amikor újabb lakó érkezik a szobába, időben gondoljunk a térelválasztásra. A közös szoba sok előnnyel jár: egymás elfogadására, együttműködésre, alkalmazkodásra tanítja a testvéreket, akik már kiskorukban hozzászoknak, hogy vigyázzanak egymás tárgyaira, tiszteljék a másik tulajdonát. Kis alapterületen térelválasztó bútorok helyett falfestéssel, más-más színű – persze egymással harmonizáló – falfelületekkel jelölhetjük ki a „felségterületeket", de az is látványos megoldás, ha eltérő színű bútorokat, szőnyegeket teszünk a szoba két felébe.
  • Az óvodáskorú gyerekeket már bátran bevonhatjuk a szoba kialakításába, de a kicsiknek soha ne mutassunk 3-4 alternatívánál többet, se színekből, se függönyanyagokból, se tapétákból.
  • Mint minden hálóhelyiségben, itt is fontos az árnyékolás, és hogy a délutáni alvás idejére kizárhassuk a külső fényeket. Ezért a dekorációs célokat ellátó függöny mellett ajánlott felszereltetni redőnyöket vagy teljesen fényzáró (blackout) sötétítőfüggönyöket.
  • A világítás szintén igazodjon a gyerekek igényeihez: az általános mennyezeti lámpán kívül hasznos lehet az elalvást megkönnyítő hangulatfény, és elengedhetetlen egy halvány jelzőfény az éjszakai vaksötét oldására.

A babaágy mérete legalább 140 x 70 cm, egy ekkora fekvőhely az ágyrács magasságának változtatásával akár óvodáskorban is megfelelő. Amikor kinőtte a gyerek, rögtön áttérhetünk a felnőttmatracra: választhatunk például hab- vagy kókuszháncsalapú változatot, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy jól támassza a gerincet, és légáteresztő, tisztítható legyen.

2. Kezdődik az iskola...

Legkésőbb öt-hat éves korban egészen biztosan át kell alakítani a gyerekszobát, be kell tervezni játék-, foglalkozás- és pihenőzónát. Engedjük el a fantáziánkat: jöhetnek az emeletes ágyak, galériaágyak, alattuk babzsákokkal, a barátoknak vendégággyá nyitható kisebb kanapékkal.

Legkésőbb öt-hat éves korban egészen biztosan át kell alakítani a gyerekszobát Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 jantsarik/Shutterstock. No use without permission./Jantsarik
  • Az ágy elhelyezésének szempontjai nem változnak: lehetőleg belső falhoz tegyük, mert a gyerekek a téli hónapokban hidegnek érezhetik a hideg külső falakat. A fekhely soha ne kerüljön közvetlenü al radiátor mellé vagy az ablak alá.
  • A játékhoz nélkülözhetetlen egy nagy szőnyeg (olyan anyagot keressünk, ami nem hullik), a foglalkozásokhoz, leckeíráshoz pedig egy íróasztal, ahol leckét írhat, rajzolhat, gyurmázhat, festhet a gyerek.
  • Az íróasztal mellé szerezzünk be egy ergonómiailag megfelelő széket, még akkor is, ha a kisdiák sokkal szívesebben tanul a szőnyegen, a konyhában vagy a kanapén. (Ez szinte biztosan így lesz...)
  • Ebben az életkorban már mindenképpen kérjük ki a gyerekek véleményét. Jöhetnek a pöttyös falak – akár magunk is stencilezhetünk –, a sárkány alakú ágyak vagy a magasleshez hasonló játszó- és búvóhelyek!
  • A gyerek növekedésével egyre több tárolóhelyre lesz szükség, a fiókokon és polcokon kívül akasztós rész is kell a ruháknak. A játékok, könyvek számára továbbra is a polcos, dobozos tárolók a legmegfelelőbbek. Sokat segít a rendszerezésben, ha a dobozokra rárajzoljuk, mi van bennük.
  • A világítást ebben a periódusban is nagy gonddal tervezzük meg. Ilyenkor leginkább a szőnyegen játszanak a kicsik, ezért fontos az erős általános világítás; lehetőleg 3000 kelvin körüli, meleg, fehér LED-es fényforrást válasszunk. Szerezzünk be olvasólámpát az íróasztalhoz, illetve az ágy mellé, és ne feledjük, hogy sok gyerek még ebben az életkorban is igényli az éjszakai pislákoló jelzőfényt.

3. Saját tér kell - Kiskamaszkor

A harmadik átrendezéskor is ajánlott három zónára bontani a szobát, csak most a tanuló-, társasági és pihenőrészt különítsük el. A kialakítás a kiskamaszok szokásaihoz igazodik, akik már gyakrabban vonulnak el, és akiknek egyre több privát térre van szükségük.

A kamaszok már gyakrabban vonulnak el Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa
  • Ebben az életszakaszban a gyerekek gyakran fogadnak vendégeket, barátokat, akik esetenként ott is alszanak majd. Vendégágynak megfelelő egy mosható kárpitú pótmatrac, amit a földre tehetünk, de választhatunk nyitható kanapét vagy fotelágyat is.
  • A kamaszok szeretik a babzsákokat és a süppedős szőnyegeket, legszívesebben ezeken üldögélve olvasnak vagy nyomkodják a telefont.
  • Az ágyat és a többi bútort már befordíthatjuk a térbe, nem szükséges kitolni mindent a falak mellé.
  • Ha testvérek élnek közös szobában, a térelválasztó lehet egy szekrény, egy befordított galériaágy vagy akár egy nagyobb könyvespolc. Lényeges, hogy mindenkinek legyen saját szekrénye, saját asztala!
  • Sok bútorgyártó kínál elemes gyerekbútorokat, amelyek tetszőlegesen variálhatók, bővíthetők az életkornak megfelelően.
  • A kiskamaszokat feltétlenül vonjuk be a tervezésbe, vásárlásba, hiszen többnyire már határozott elképzeléseik vannak arról, hogy milyen szobát szeretnének, magánbirodalmuk igazi személyes tér lesz. Ugyanakkor érdemes óvatosan a semlegesebb színek felé terelni az ifjú tulajdonost, és inkább a kiegészítőkben, textilekben engedjünk teret az élénkebb, harsányabb árnyalatoknak.
  • A világítás legyen változatos. Lehetőleg szabályozható fényerejű mennyezeti világítást válasszunk, és szerezzünk be olvasólámpákat, illetve hangulatfényeket. Gondoskodjunk elegendő konnektorról, ahová be lehet dugni a tabletek és telefonok töltőjét – naivság azt gondolni, hogy nem fog elmerülni az elektronikai kütyük tengerében.
  • Jellemzően ebben életkorban szeretnének a gyerekek külön szobába költözni, ezért sok család a lakás komplett átalakítása vagy – ha ez nem lehetséges – a költözés mellett dönt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.