Megszólalt az orvos: elárulta, hogy mi történik akkor, ha nem tartod tisztán a köldöködet

köldök baktérium testrész tisztítás
A köldök egy olyan testrészünk, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni és elhanyagolni. Pedig ahogy más egyéb testrészünk, úgy ez is alapos és rendszeres tisztítást igényel. 

A szakértő elárulta, hogy hogy a köldök begyűjti az izzadságot, elhalt hámsejteket, zsírokat, szöszöket, baktériumokat, ami ha nincs rendszeresen kitisztítva, egy idő után felhalmozódik, összeáll és kis köldökkővé keményedik. Ezek a kövek általában feketék, de lehetnek világosbarnák is.

A köldökkövet csak orvos tudja eltávolítani, mert előfordulhat, hogy a köldököt fel kell nyitni azért, hogy a követ ki lehessen húzni a köldöknyílásból. Lehetséges, hogy gyulladás, fertőzés vagy seb található a köldökkő alatt, ezt antibiotikumokkal kell kezelni. Mindez megelőzhető rendszeres tisztítással.

has emésztés köldök Forrás: Shutterstock

Hogyan tisztítsuk?

Az orvos azt tanácsolja, hogy fürdés előtt töröljük át a köldökünk belsejét alkoholos vattával és ismételjük meg, ha azt látjuk, hogy szennyezősött lett a vatta. Majd tusolás, fürdés közben vízzel és szappal és mossuk meg, hogy eltávolítsuk az alkoholt a köldökünkből, így megakadályozhatjuk, hogy kiszáradjon és viszkessen a terület - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.