Érdemes az asztal alá bújni? Egy földrengést elkerülni nem lehet, de felkészülni igen

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa -
földrengés utórengés biztonság magazin intézkedés
Az elmúlt napokban több földrengés is volt Magyarországon, pedig hazánk nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé. Rémisztő, amikor megmozdul a talpunk alatt a föld, és a morajló hang is, ami a jelenséget követi. Fontos, hogy ilyenkor megőrizzük a hidegvérünket, és megfontoltan cselekedjünk. Elkerülni nem lehet egy földrengést, de fel tudunk készülni. Lássuk, mit tehetünk!

2023. augusztus 19-én délelőtt egymás után két érezhető, károkat is okozó földrengés pattant ki Szarvas közelében 4.1-es magnitúdóval, melyet több utórengés is követett. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Augusztus 20-án hajnalban ismét 4.1-es magnitúdójú rengés pattant ki. Szokatlan jelenség, hogy egy utórengés ennyi idő elteltével, ugyanolyan erővel érkezzen. Az utórengések gyakorisága és ereje normális esetben az idő előrehaladtával csökken. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közösségi oldalán azt írják, nem tudják megjósolni a következő napok, hetek eseményeit. Mivel hazánk szeizmicitása közepes, ezért a törökországihoz hasonló katasztrófától nem kell tartanunk, de az elmúlt napok eseményei alapján nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mit kell tenni földrengés esetén.

Az elmúlt napok eseményei alapján nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mit kell tenni földrengés esetén (Illusztráció) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa

Hogyan készüljünk fel?

  • Gondoskodjunk róla, hogy legyen otthon tűzoltókészülék, elsősegélydoboz, elemlámpák és extra elemek. Ezeket készítsük össze egy jól hozzáférhető, könnyen elérhető helyre.
  • Biztosan minden háztulajdonos tisztában van vele, hol kell lekapcsolni a vizet, villanyt, gázt, de nem árt, ha ezt a családtagoknak is megmutatjuk.
  • Térképezzük fel az otthonunkat, keressünk olyan biztonságos helyet, ahol nem dőlhet ránk szekrény vagy polcok, nem esnek ránk nehéz tárgyak, nem szakadhat le csillár.
  • Egyezzünk meg a családtagokkal, hogy hol találkozzunk a földrengés után.

Mit tegyünk és mit ne a rengés alatt?

  • Az első és legfontosabb dolog a nyugalmunk megőrzése. Maradjunk ott, ahol vagyunk, ne akarjunk beszaladni a házba, vagy bentről ki az udvarra, utcára.
  • Ha a lakásban vagyunk, álljunk az épület közepén elhelyezkedő falhoz, vagy másszunk be egy erős bútordarab, például asztal alá. Ne közelítsük meg az ablakokat, és a kifelé vezető ajtókat. Ha éjjel érkezik a földrengés, maradjunk az ágyban és védjük a fejünket a párnával. Csak akkor hagyjuk el az épületet, ha a rázkódás abbamaradt.
  • Ha a szabadban tartózkodunk, maradjunk is ott, menjünk messze az elektromos vezetékektől, és milyen olyan dolgoktól, amik leeshetnek, leszakadhatnak valahonnan, vagy kidőlhetnek.
  • Ne használjunk gyufát vagy más nyílt lángot. Ha megsérült a gázvezeték, robbanást idézhetünk elő.
  • Ha autózás közben érezzük meg a rengést, állítsuk le a motort, és maradjunk a járműben, ameddig a veszély el nem múlik.
  • Tilos bármilyen felvonót használni, áramkimaradás esetén leállhatnak, rosszabb esetben elszakadhatnak.

Mi a teendő földrengés után?

  • Ellenőrizzük, hogy van-e sérült ember a környezetünkben. Ha igen, próbáljunk meg ellátni, és mihamarabb hívjuk a mentőket.
  • Ellenőrizzük a víz-, gáz-, és elektromos hálózatot. Ha szivárgást, szikrázást észlelünk, zárjuk le a rendszert, és értesítsük az illetékes hatóságokat.
  • Ne térjünk vissza a sérült épületekbe, meg kell várni a szakértők véleményét.
  • A telefont csak segélyhívásra használjuk, ne terheljük feleslegesen a hálózatokat.
  • Kövessük figyelemmel a híreket és tartsuk be a hatóságok utasításait!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.