A narancssárga ételek csökkentik a vérnyomást

Forrás: Shutterstock -
nátriumbevitel kálium erei banán magas vérnyomás
A magas vérnyomás népbetegségnek számít, és ha nem kezeltetjük időben, szívrohamhoz de akár sztrókhoz is vezethet. Vannak azonban olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek jó hatással vannak a vérnyomásunkra és az érdekesség az, hogy több közöttük narancssárga. 

Kutatások szerint a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök és zöldségek csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, és ha már fennáll a betegségünk, akkor is segít kordában tartani azt.

A kálium bizonyos élelmiszerekben található ásványi anyag, amely enyhítheti a túlzott nátriumbevitel – mint például a só – okozta problémákat a szervezetben. Ugyanis minél több káliumot viszünk be a szervezetünkbe, annál több nátriumot veszítünk a vizelettel. A kálium mindemellett enyhíti az érfalak feszültségét, ami tovább csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát – írja az Express.

Megfigyelték, hogy a legtöbb magas káliumtartalmú zöldség és gyümölcs narancssárga, így azoknak a fogyasztása kifejezetten javasolt vérnyomásproblémák esetében.

Nézzük, melyik, mennyi káliumot tartalmaz:

Édesburgonya – 337 mg kálium 100 grammonként
Sütőtök – 340 mg 100 grammonként
Szárított sárgabarack – 1162 mg 100 grammonként
Narancs – 237 mg narancsonként vagy 496 mg egy pohár narancslében.

A sárgabarack remek káliumforrás Forrás: Shutterstock

Persze, azt ne gondoljuk, hogy csupán a narancssárga gyümölcsök és zöldségek tartalmazhatnak sok káliumot.

A banán például a leginkább „szívbarát" gyümölcs, hiszen 100 grammja 330 milligramm káliumot tartalmaz.

További kiváló káliumforrások közé tartozik az avokádó, az aszalt szilva, a borsó, a mazsola, a datolya, a paradicsom, a spenót és a grapefruit is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.