A tudósok végre rájöttek, mi lehet a deja vu érzés egyik oka

Forrás: Pinterest -
Deja Vu pszichológia titokzatos jelenség elmélet
Volt már deja vu érzésed? Amikor azt érezted, hogy ebben a szituációban, ezen a helyen már voltál, egyszer már megtörtént veled. Miközben tudtad, hogy akkor vagy ott először, korábban nem ismerted az ember, akivel találkoztál, és nem tudtad megmagyarázni magadnak, hogy akkor mégis hogyan. 

Régóta kutatják a déjà vu, franciáról fordítva „már láttam” érzését, ám most úgy tűnik, jutottak is valamire a tudósok.

Mindenki megpróbálja értelmezni, ha deja vu-ja van, ilyenkor felmerül egy másik vagy előző élet, az időutazás, párhuzamos világok, a túlvilági jel és minden más, kevésbé racionális lehetőség is, de van, aki elmezavarnak, mentális problémának gondolja a jelenséget. A tudósok azonban rájöttek az egyik valóban lehetséges okra.

A déja vu titokzatos jelensége még mindig zavarba ejti a tudósokat Forrás: Pinterest

Az elmélet szerint, melyet Alan Brown 20. század eleji kutatásaira alapozva Anne Cleary tudós dolgozott ki, a déjà vu-t az váltja ki, ha valaki emlékszik egy olyan helyre, ahol a múltban járt, de nem tudja azonnal felidézni, viszont a szituáció nagyon hasonlít a jelen környezetére, annak jellemzőire. Például besétál egy irodaházba, és hirtelen úgy érzi, hogy már járt ott, pedig biztosan nem. Lehetséges, hogy korábban járt már hasonló helyszínen, lehet, hogy az asztalok és székek, vagy akár az ablakok is hasonló konfigurációban vannak, mint pl. a régi iskolában vagy az orvosi rendelőben voltak.

A tudós hipotézise szerint, ha nem tudod azonnal felidézni az előző „beállítást”, akkor déjà vu-érzésed lesz. Az elmélet tesztelésére Cleary a virtuális valóságot használta a beállítások és a jelenetek manipulálására, hogy megnézze, van-e összefüggés az emlékezés és a déjà vu átélése között.

A kutatás eredménye azt sugallja, hogy a déjà vu kialakulásához hozzájáruló tényező lehet egy új jelenet térbeli hasonlósága az emlékezetben lévő jelenethez, amelyet adott pillanatban nem sikerül tudatosan felidézni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a térbeli hasonlóság a déjà vu egyetlen oka. Valószínűleg sok tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy egy jelenet vagy helyzet ismerőssé váljon. A titokzatos jelenség további lehetséges tényezőinek feltárására további kutatások folynak – írja a The Conversation.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.