15 élelmiszer, amit a lejárati dátum után is nyugodtan fogyaszthatsz

frissesség lejárati dátum élelmiszer fogyasztás
Külföldön már vannak olyan boltok, ahol eltörölték bizonyos termékekről a lejárati dátumokat, bízva abban, hogy ezzel csökkenteni tudják az élelmiszer-pazarlást. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyeket a lejárati dátum után is nyugodtan el lehet fogyasztani.

Nagy-Britannában már vannak olyan kiskereskedők, akik például a tej esetében törölték a csomagolásról a lejárati dátumot, ezzel támogatva azt, hogy minél kevesebb étel, élelmiszer landoljon a kukába. A lejárati dátumok helyett minőségmegőrzési dátumokat használnak, amelyek frissességre vonatkozó ajánlások, de emellett arra is ösztönzik az ügyfeleket, hogy ítéljék meg maguk, hogy még fogyasztható-e az adott termék.

„Ha a romlandó élelmiszereket lejárati dátumuk, nem pedig megjelenésük vagy illatuk alapján ítéljük meg, azt jelenti, hogy még ehető ételeket dobunk ki a kukába" - magyarázza Ashleigh Tosh, a MuscleFood.com munkatársa, aki megosztotta, melyik az a 15 élelmiszer, amely a lejárati dátum után is nyugodtan fogyasztható.

15 élelmiszer, amit a lejárati dátum után is nyugodtan fogyaszthatsz Forrás: Shutterstock

Krumpli

A burgonya a lejárati dátuma után három hónapig is fogyasztható, ha hideg, sötét, száraz helyen tároljuk. Szobahőmérsékleten tárolva azonban csak két-három hétig tartanak el.

Kenyér

Megfelelő tárolás esetén a legtöbb kenyér akár hét napig is eláll a lejárati dátum után. Elfogyasztása előtt azonban mindenképpen ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta penészgomba.

Gabonafélék

Ha megfelelően lezárt dobozban, száraz, sötét helyen tároljuk a gabonaféléket, akkor a lejárati időn túl is bőven fogyaszthatóak.

Joghurt

Felbontás nélkül a joghurtok akár két hétig is elállnak a lejárati dátum után.

Fagyasztott gyümölcs és zöldség

Akár 8-10 hónapig is eltarthatnak a lejárati dátumuk után, ha fagyasztva tároljuk őket.

Ecet

Az ecet nem jár le ugyanúgy, mint a többi élelmiszer, azonban érdemes megjegyezni, hogy az íze idővel változhat, ettől függetlenül még felhasználható.

Fehér rizs

Ha légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk, a fehér rizsnek a lejárati dátumon túl is el kell állnia.

Liszt

Hosszú távon a lisztet légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét és száraz helyen kell tartani, így jó sok ideig felhasználható.

Száraztészta

A száraztészta megfelelő körülmények között tárolva a lejárati idő után 24 hónapig is eláll.

Szójaszósz

Azt, hogy a szójaszósz mennyi ideig fogyasztható a kinézete, állaga alapján kell megítélni és nem a lejárati dátum alapján.

Keksz

Ha a keksz bontatlan, a lejárati időn túl is eláll.

Mogyoróvaj

A felbontatlan üvegek a címkén feltüntetett lejárati időn túl egy évig is jók.

Tej

A tej akár öt napig is eláll a lejárati dátum után, de ha nem vagyunk biztosak benne, szagoljuk meg a terméket.

Előrecsomagolt saláta

Ahelyett, hogy a csomagoláson feltüntetett dátumra hagyatkozánk, figyeljünk a levelekre, és ez alapján ítéljük meg, meddig fogyasztható.

Friss gyümölcs

Amíg nincs látható penészgomba vagy kellemetlen szag, a friss gyümölcs a lejárati időn túl is fogyasztható - írja az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.