Az ecuadori esőerdő mélyén, az Amazonasnál a waorani törzs még mindig úgy él, ahogy a kőkorszakiakat elképzeljük. Egy utazó, David Hoffmann meglátogatta őket és elárulta, milyenek is valójában. Elöljáróban annyit jegyeznénk meg: veszélyesek. 

David Hoffmann száz órát töltött a máig elszigetelten élő waorani törzzsel a dzsungel mélyén  Ecuadorban. A waorainakról azt kell tudni, hogy náluk a legmagasabb a gyilkossági ráta, saját népük tagjait és kívülállókat is lemészárolnak. 

Az ecuadori esőerdő mélyén él a waorani törzsForrás: Hemis via AFP/BOURSEILLER Philippe / Hemis.fr/Bourseiller Philippe / Hemis.Fr

A ő történetükben sokkal több van, mint amit bármikor el tudtam volna képzelni. A waorani emberek ritkán viselnek ruhát, de kifinomultan ismerik azt a környezetet, amelyben élnek, és a növényekből meglepően hatékony gyógyszereket és mérgeket készítenek — mesélte Hoffmann, aki az útja során szemfertőzést kapott és a helyi gyógyító segítségét kérte.  „A sámán orvosi rendelőjébe megyek" – kommentált egy YouTube-videóban. „Remélhetőleg van valami, amivel meggyógyítja a szememet" - tette hozzá. 

David elmondta, az Amazonas esőerdejének leggyilkosabb törzsének tagjai meztelenül vándorolnak, a nyilaikat méregbe mártják, majmokat esznek, életterületükön hemzsegnek a poloskák és végtelen sok a szúnyog. 

A dzsungel veszélyes hely a tapasztalatlanok számára, hiszen bárhová nézel, egy pókot vagy bármilyen állatot látsz, amely meg akar ölni — mesélte, és a gyilkos nyilakról is beszélt bővebben.

A törzs lakosai egy curare nevű mérget desztillálnak szőlőből. Ez a tűéles nyilak végére kenve bármilyen állatot – vagy embert – megbéníthat, amihez hozzáérForrás: Hemis via AFP/BOURSEILLER Philippe / Hemis.fr/Bourseiller Philippe / Hemis.Fr

A törzs lakosai egy curare nevű mérget desztillálnak szőlőből. Ez a tűéles nyilak végére kenve bármilyen állatot – vagy embert – megbéníthat, amihez hozzáér. A nyilakat 5 láb hosszú fegyverekből lövik ki, amelyek hatótávolsága akár 100 láb is lehet.

A Waoraniak az 1950-es évekig nem érintkeztek a külvilággal, és úgy tudni megölték az első keresztény misszionáriusokat, akik beléptek a területükre. A törzs egyes ágai még ma is megtagadnak minden kapcsolatot a kívülállókkal, mások nyitottabbak. Az egyik águk, a félnomád Taromenane még mindig olyan nyelven beszél, amely nem kapcsolódik semmilyen más emberi kommunikációs formához, ami arra utal, hogy több tízezer éve teljes elszigeteltségben éltek. A történelem során valószínűleg soha nem élt egyszerre kétszáz taromenai ember - írja David elbeszélése alapján a Daily Star.

David Hoffmann száz órát töltött a máig elszigetelten élő waorani törzzsel a dzsungel mélyénForrás: Youtube

2013-ban a waorani törzsek egy csoportja puskákkal felfegyverkezve rajtaütött a falujukon, és megölt körülbelül húsz férfit és elrabolta a nőket.

Azok a waorani emberek, akik megosztották otthonaikat és ételeiket Dáviddal, egyértelműen nagyon barátságosak voltak, de a férfi beszámolójából kiderül, hogy a törzsnek miért van rossz híre. 

Ez is érdekelhet: