tápanyagkörforgás kert levél avar talaj
Bár a színes faleveleket szívesen nézegetjük a fákon, de amikor a kertünk vagy a teraszunk van telis-tele velük és össze kell takarítanunk, sok bosszúságot okozhatnak. Nos, a teraszon tényleg nincs keresnivalója az avarnak, de a kertünkben még jó szolgálatot is tehet. 

Az avar a kertünkben kifejezetten hasznos lehet, ugyanis a tápanyagkörforgás része, és rengeteg kerti állatnak, például a sünöknek nyújthat menedéket - olvasható a Greenpeace Magyarország Facebook-oldalán. Mindemelllett táplálja a talajt, hiszen ott helyben lebomlik, így hasznos mikroorganizmusokat juttat a földbe.

Emellett az avartakaró mulcsként viselkedik, vagyis a talajból a nedvesség kevésbé tud kipárologni, mint ott, ahol elhúztad a leveleket; így az itt lévő növényeknek több víz jut, szebben fognak fejlődni, arról nem is beszélve, hogy a levelek a nagy fagyoktól is védik a cserjéidet, facsemetéidet - írja a Ripost.

Nem feltétlenül kell eltüntetni a faleveleket a kertből. Forrás: Shutterstock

Ahhoz azonban, hogy tavaszra szép kertünk legyen, néhány dolgot elengedhetetlenül meg kell tennünk ősszel. Október-november környékén vágjuk vissza a sövényünket is, hogy megelőzzük a korhadást nedvesség-felgyülemlés esetén. Levélhullás után mindenképpen távolítsuk el a sövényről az elhalt levelet, ugyanis ha ezt elmulasztjuk, az is korhadást eredményezhet - további tippeket az őszi kertészkedéshez itt olvashatsz.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.