A tavaszi kert szépsége az őszi munkálatokon múlik: most készítsd fel a növényeidet a télre

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Maria Evseyeva/Shutterstock. No use without permission./Maria Evseyeva -
növény magazin kert talaj ősz
Bár a meteorológiai ősz szeptember 22-e óta tart, a hőmérséklet sokáig kegyes volt hozzánk. Több haladékot azonban már nem kapunk, minden kétséget kizáróan megérkezett a tartós lehűlés, ami azt jelenti, hogy nem halogathatjuk tovább az őszi kerti munkálatokat. Ezzel egy igen izgalmas időszak kezdődik el, a legfontosabb pedig, hogy felkészítsük a növényeinket az eljövendő télre.

Az ősz mozgalmas időszak a kertben. A változások és a télre való felkészülés időszaka, valamint az utolsó lehetőség a betakarításra, mielőtt beköszöntene a hideg idő. Ha megfelelő növényekkel van tele a kertünk, akkor páratlan szépségű és színvilágú időszak is lehet, tele elvégzendő munkával.

Készítsük fel a pázsitot

Az időjárás lehűlésével figyelmet kell fordítanunk a gyep téliesítésére. Ennek az első és legfontosabb lépése a gereblyézés. A vastag levéltakarót ugyanis nem tolerálja a fű, de ha nincs sok lehullott levél, és azok mind egészségesek, akkor fűnyíróval végigmenve a területen feldarabolódnak, és tápanyaggal gazdagíthatják a talajt.

Ilyenkor akár fűmagot is vethetünk, ha új területen akarunk pázsitot létesíteni, vagy csak javítanánk a jelenlegit. Arra is figyeljünk, hogy ne vágjuk túlságosan rövidre a füvet ilyenkor, ugyanis a hosszabb szálak elősegítik a gyökér növekedését, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyep átvészelje a telet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Maria Evseyeva/Shutterstock. No use without permission./Maria Evseyeva

Foglalkozzunk az évelő növényekkel

A hosszú növekedési időszak után most érkezett el számukra a pihenés ideje. Az egészséges szárakat nem érdemes megmetszeni, ugyanis menedéket, valamint élelmet biztosíthatnak még az állatoknak. A gyomoktól azonban ilyenkor kiemelten fontos megtisztítani a területet, ahogy a beteg növényeket sem szabad a földben hagyni (utóbbiakat a komposztba se tegyük).

A nem fagytűrő növényeket pedig meg kell óvnunk a hidegtől, ehhez pedig talajtakaró, vagyis mulcs használata javasolt. Ezt a törzs vagy a szár földközeli részhez kell helyezni néhány centiméter vastagon.

Frissítsük fel a veteményeskertet

Akár egy egész konyhakertről, akár egy kisebb területről van szó, az utolsó simításokat mindenképpen el kell végezni. Miután leszüreteltük az utolsó terméseket, felkészíthetjük a kertet a következő szezonra. Elsőként távolítsuk el az összes növényi maradványt, törmeléket, aminek már nincs helye a területen, ezzel együtt a karókat és a címkéket is begyűjthetjük és eltehetjük, hogy a következő időszakban újra használhassuk.

A talaj termőképességének növelése érekében terítsünk el minimum 5 centiméternyi komposztréteget a veteményes területén. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 larisa Stefanjuk/Shutterstock. No use without permission./Larisa Stefanjuk

A talaj termőképességének növelése érekében terítsünk el minimum 5 centiméternyi komposztréteget a területen. Bedolgozni nem szükséges, majd a csapadék és a talaj élőlényei elvégzik a szükséges feladatot. Ha növelni szeretnénk az ültetési területet, az ősz kiváló alkalom új ágyások létesítésére.

Fák és cserjék gondozása

Az ősz kiváló időszak a fák és cserjék ültetésére Ilyenkor érdemes elkezdeni egy új sövény, vagy egy új, árnyékot adó fa telepítését, ugyanis a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a gyökerek kifejlődhessenek, és a nagyobb mennyiségű csapadék is hozzájárul a növekedésükhöz. Ezt a munkálatot azonban csak addig végezhetjük el, amíg a következő hat hétben előreláthatólag nem fog fagyni. Ültetni ilyenkor inkább lombhullatókat érdemes, bár örökzöldekkel is próbálkozhatunk, de utóbbiak tavasszal jobb esélyekkel indulnak.

Ha nem esik elegendő csapadék, nagyon fontos a frissen ültetett növények számára öntözéssel biztosítani a megfelelő vízmennyiséget. Ahogy hidegebbre fordul az idő, a mulcsolásból őket sem szabad kihagyni. A meglévő fák és cserjék számára pedig ez a metszés időszaka. Azt azonban meg kell várni, amíg a lombhullató növények valóban lehullatták a leveleiket.

Az egynyári növényekkel is van dolgunk

A cserepeket mindenképpen ajánlott kiüríteni, ugyanis a nagyobb fagyok esetén előfordulhat, hogy megrepednek a bennük maradt föld miatt. A virágágyásokból is érdemes kihúzni a növényeket, hogy tavasszal minden készen álljon majd az újak ültetésére. Ha tudjuk, gyűjtsük be az egynyári növények magjait, és ássuk fel a földben lévő zsenge hagymákat. Hűvös, száraz helyen tárolva jövőre kiültethetjük őket.

Ezek is érdekelhetnek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.