9 dolog, amire az emberek a legjobban vágynak az életben: felejts el minden mást

élet emberek vágy szeretet magazin
Mire vágyunk? Mint kiderült, nem tárgyakat, pénzért megvásárolható dolgokat szeretnénk, hanem olyasmiket, amiknek nincs áruk, de annál többet jelentenek. 

Azt gondolhatnánk, hogy az emberek inkább materiális dolgokra vágynak: nagyobb ház, szebb autó, jobb telefon vagy éppen márkás ruhák. A mai fogyasztói társadalomban ez talán nem is olyan meglepő, hiszen minden cég újabb dolgok vásárlására buzdít, egyes tárgyak pedig státuszszimbólummá váltak, a sikeres élet mércéjévé - legalábbis elvileg. Egy pszichoterapeuta 10 éves pályafutás után osztotta meg a benyomásait, tapasztalatait arról, hogy

mi az a 9 dolog, amire valójában, ténylegesen vágynak az emberek, és mint kiderült, ezeknek semmi közük nincs a pénzhez és a tárgyakhoz.

Szeretve lenni

A szeretet lehet kézzelfogható és elvont dolog is. Megjelenhet cselekedetekben, szavakban, ajándékokban, vagy egyszerűen csak érezzük, tudjuk, hogy ez így van. Kaphatjuk vigasztalás, támogatás vagy segítségnyújtás formájában is.

Szeretve lenni Forrás: Shutterstock

Hosszú idő elteltével azonban ez az eleinte vibráló érzés halványodik, legyen bármilyen szeretetteljes is a kapcsolatunk - ha az -, megszokottá válnak a gesztusok, a mondatok.

Olyan dologra vágyakozunk ilyenkor, amink már megvan, csak elfelejtettük észrevenni, érzékelni.

Próbáljunk meg más szemmel tekinteni a minket körülvevő emberekre, figyeljünk fel azokra az apróságokra, amik egyszer sokat jelentettek.

Megértve lenni

Amikor azzal szembesülünk, hogy az emberek rólunk alkotott véleménye ütközik azzal a képpel, amit mi ki szeretnénk alakítani és amilyennek gondoljuk magunkat, akkor elszigetelve és elidegenedve érezzük magunkat.

Bánthat és sérthet bennünket az, hogy nem olyannak gondolnak bennünket, mint amilyenek vagyunk, de mi tudjuk egyáltalán, hogy kik vagyunk?

Ahhoz ugyanis, hogy „jól lássanak" minket, előbb saját magunkat kell teljes egészében megértenünk és megismernünk, amíg ezt a feladatot nem végezzük el, addig hiába várjuk másoktól, hogy olyan képet alakítsana ki rólunk, amilyenek vagyunk.

Hatalmat birtokolni

Van, amikor a hatalom iránti vágy szép és életigenlő. De

amikor a hatalom utáni vágyakozásunk egy életre szóló hiányt próbál kompenzálni, cikcakkozhatunk a dicsőség duzzadó víziói és az összeomló kétségbeesés között.

Fogadjuk el a rugalmasságot és a mértékletességet. A hatalom nem a mások feletti ellenőrzésről szól; hanem a hitelességről és a tekintélyről. A hatalom nemcsak egyféle: lehet az a felnőtté válás igényének és a döntéseinkért való felelősségvállalásnak a módja.

Figyelmet kapni és adni

Ma már nagyon nehezen kapjuk meg valaki teljes figyelmét akár rövid időre is. Előkerül a telefon, elkalandozik az ember, vagy egyszerűen nem arra koncentrál, amit a másik mond, hanem arra, mikor szólalhat meg ő. Ugyanakkor

az értő figyelmet megadni sem könnyű, de legyünk kezdeményezők.

Ma már nagyon nehezen kapjuk meg valaki teljes figyelmét akár rövid időre is Forrás: Shutterstock/Goksi

Ahhoz, hogy teljesebbnek érezzük magunkat, legyen a célunk az, hogy olyan tevékenységre vagy témára koncentrálunk, ami fontos valakinek, akit szeretünk.

Szabadság

A szabadság minden életkorban mást jelent. Egészen kicsiként azt, hogy már elengedhetjük a szüleink kezét és szabadon szaladgálhatunk, tinédzserként pedig például a felügyelet lazulását.

A szabadság felnőttként is sokféle lehet attól függően, kinek mi a legfontosabb.

Valaki számára azt jelenti, hogy képes lefutni a maratont, mások számára azt, hogy maga határozhatja meg a munkaidejét.

Fontos, hogy megértsük, a jelenlegi életszakaszunkban milyen szabadságra vágyunk. Ami 20 évesen azt jelentette, az később már nem biztos, hogy igaz.

Kreatív pillanatok

Ha ragaszkodsz hozzá, minden nap lehetnek kreatív pillanataid pusztán a megfigyelés és a kíváncsiság által: fejezd ki magad, változtasd meg a nézőpontodat egy kérdéssel kapcsolatban, fogadj be valamit, és engedj ki magadból valami személyeset, tapasztalj.

Tartozni valahová

Időnként úgy érezhetjük, hogy elidegenedtünk és kívülállók vagyunk. Azonban, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, és elégedettek vagyunk mindazzal, amink van, könnyebben dolgozzuk fel ezeket az érzéseket sőt, időnként akár örömmel is eltölthet bennünket az, hogy senkinek nem kell megfelelni.

Fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat mindenféle állapotban és helyzetben,

még a kínos, ügyetlen, furcsa pillanatokban is - sőt különösen ezekben a pillanatokban! Ha mindenáron be akarunk illeszkedni, akkor lemaradunk az igazi találkozásokról.

Megtapasztalni a győzelmet

Az, hogy győztesek vagyunk-e attól is függ, hogy hogyan definiáljuk ezt a szót. Nemcsak az olimpia első helyezettje számít annak, hanem mindenki, aki képes leküzdeni az elé kerülő akadályokat, és sikerre visz bármilyen projektet, amibe belefogott.

Becsüljük meg a diadalainkat Forrás: Shutterstock/Fizkes

Becsüljük meg a diadalainkat, akkor is, ha nem eget rengető dolgok.

Ha elvégeztük azt, amit terveztünk, legyen az bármilyen apróság is, ünnepeljük meg magunkat, mert megérdemeljük.

Bízni és kapcsolódni

Ha traumát, szégyent vagy fájdalomforrást hordozunk, nagy bátorság kell ahhoz, hogy megnyíljunk és sebezhetőek legyünk valaki előtt. De ha biztonságban és kényelmesen érzzük magunkat, valamilyen magánéleti dolog feltárása elvezet bennünket a teljes elfogadáshoz. A bizalom megteremtésével és azzal, hogy megnyílunk valakinek, kapcsolatokat alakítunk ki - írja a CNBC.

Ez is érdekelhet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.