A ropogósabb ételek fogyasztása lehet a fogyás titka

Forrás: Shutterstock -
fogyás titok ebéd Ropogós lassabb evés
Egy tanulmány szerint az emberek 26 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak azon a napon, amikor ropogós ételt ebédeltek.

A fogyás titka talán sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Ezt sejteti legalábbis egy új tanulmány, ami szerint kevesebbet eszünk akkor, ha az étel ropogós. Miért van ez így? A kutatás eredményei szerint ebben az esetben akár fele olyan gyorsan eszünk, mivel többet kell rágnunk, így pedig gyorsabban jóllakhatunk, ugyanakkor ötödével kevesebbet fogyasztunk.

A kutatók 50 embernek négy hasonló ebédet adtak – kettőt ultrafeldolgozottnak, kettőt pedig minimálisan feldolgozottnak minősítettek. Az egyik étel mindkét kategóriában keményebb és ropogósabb volt – így nehezebb volt gyorsan megenni –, míg a másik könnyebben fogyasztható.

Kevesebbet eszünk, ha ropogósabb ételeket fogyasztunk Forrás: Shutterstock

A tanulmány szerint az emberek 26 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, ha az ebéd keményebb textúrájú volt, mivel ezeket az ételeket nem lehetett olyan gyorsan elfogyasztani. Az ebédek ugyanannyi kalóriát tartalmaztak, és hasonló ízélményt nyújtottak.

A kutatók úgy vélik, hogy a lassabb evés lehetőséget ad a szervezetnek arra, hogy nyomon kövesse az elfogyasztott étel mennyiségét,

így hamarabb észrevehetjük, hogy jóllaktunk, és abbahagyjuk az evést – írja a Daily Mail.

Ciarán Forde professzor, a hollandiai Wageningeni Egyetemről származó tanulmány vezető szerzője elmondta: „Most már több mint egy évtizednyi bizonyítékkal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy ha az emberek olyan textúrákat választanak, amelyek lassabb evésre ösztönzik őket, mint például a ropogósabb, keményebb vagy rágósabb ételek, akkor kevesebb kalóriát fogyasztanak, miközben ugyanolyan jóllakottnak érzik magukat."

Ez is érdekelhet:

Mindig visszahízol a fogyókúra után? A kutatók kiderítették, miért történik ez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.