Mennyire rossz, ha kihúzgáljuk az ősz hajszálaikat?

Forrás: Shutterstock -
őszülés hajszál ősz haj
Úgy tartja a szóbeszéd, ha kihúzunk egy ősz hajszálat, kettő nő vissza a helyére. Szakértők elárulják, van-e ennek valóságalapja.

„Az ősz hajszín attól nem terjed, ha valaki kihúz egy ilyen színű hajszálat" - mondja Dr. Hamdan Absdullah Hamed bőrgyógyász, aki egyben egy természetes hajápolási megoldásokkal foglalkozó online platform társalapítója is.

Azonban minden alkalommal, amikor kihúzunk egy hajszálat, a tüszőt is eltávolítjuk, ezért azt javaslom, hogy ne szedjünk ki egyet sem."

A szakértők egyetértenek abban, hogy az ősz hajszálak megjelenése számos tényezőtől függ, többek között a genetikától, az életkortól és a táplálkozástól.

„Az öregedéssel járó hormonális változások okozzák a fehér hajszálak megjelenését" - magyarázta Dr. Patrick Davis hajsebész.

Az öregedéssel járó hormonális változások okozzák a fehér hajszálak megjelenését. Forrás: Shutterstock

50 éves korára a férfiak és a nők legalább fele őszülni kezd. A legegyszerűbb módja annak, hogy megjósoljuk, nálunk ez mikor következikbe, nézzük meg a szüleinket. Ha ők viszonylag fiatalon kezdtek őszülni, akkor jó eséllyel velünk is ez fog történni.

A B12-, a D3-vitamin és a kalcium hiánya is összefüggésbe hozható az őszüléssel. A D3-vitamin feltehetően serkenti az új hajhagymák képződését, rendszeres szedése egészségesebb és teltebb hajkoronát eredményez. A kalcium is segíti bizonyos hormonok kiválasztásában, amelyek szintén segítik a hajszálak növekedését. Ha ezeket az elemeket hozzáadjuk a napi vitaminbevitelhez, kitolhatjuk a haj elszíneződését.

A tápanyaghiány okozta ősz hajszálak másképp néznek ki, mint a korral járó elszíneződések. Ezeknek eltérő árnyalatú a töve és a vége. A vitaminok szedése ebben az esetben csak az újabb ősz hajszálak megjelenését akadályozza meg, a keletkezett károkat helyreállítani már nem lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.