5 szobanövény, amely segít felvenni a harcot a penészedéssel: imádják a párát

Forrás: Shutterstock -
szobanövény páratartalom penészedés tisztítás nedvességtartalom
A levegő nedvességtartalma ellen természetes módon is felvehetjük a harcot: íme, azok a szobanövények, amik segítenek ebben.

A páralecsapódás gyakori probléma a téli hónapokban, ha pedig egy bizonyos szintnél sokkal magasabb a pára az otthonunkban, az penészesedéshez vezethet. Ennek megelőzése érdekében természetesen a lakás levegőjének nedvességtartalmát szükséges csökkenteni, a szobanövények pedig nagyszerű természetes megoldást jelentenek a páratartalom kiegyensúlyozására.

Borostány

A szakértő szerint a borostyán eltávolítja a "levegőben lévő penészgombát", valamint a lakásban található egyéb toxinokat. Ez a növény a legjobban közvetett fényviszonyok között érzi jól magát, de a háziállatoktól távol kell tartani, ugyanis mérgező az elfogyasztása.

A borostyán tisztítja a lakás levegőjét Forrás: 123rf.com

Békeliliom

A békeliliom vagy vitorlavirág szereti az árnyékot, és magas páratartalomban is jól érzi magát, így tökéletes választás a penészesedésre hajlamos területekre. Levelein keresztül keresztül szívja magába a nedvességet, és nincs szüksége közvetlen napfényre a virágzáshoz. Ennek a növénynek gyönyörű fehér virágai vannak, de mérgező lehet a háziállatokra.

A vitorlavirág is segít a pára csökkentésében Forrás: Shutterstock

Anyósnyelv

Nemcsak a nedvességet szívja magába vastag levelein keresztül, hanem a levegő tisztításában is segít a méreganyagok felszívásával és oxigéntermeléssel. Nagyon ritkán kell öntözni, így remek választás kezdőknek vagy azoknak, akik sokat vannak távol.

Az anyósnyelvet gondozni sem nehéz Forrás: 123rf.com

Zöldike

Ez a népszerű szobanövény eltávolítja a káros anyagokat a levegőből. Gondozása is egyszerű, és körülbelül hetente egyszer vagy kétszer kell öntözni.

A zöldike nemcsak szép, de hasznos is Forrás: 123rf.com

Szobapáfrány

A páfrány a nedves klímában érzi jól magát, így ideális a fürdőszobába vagy a konyhába. Természetes módon elnyeli a levegő nedvességét, és kiegyenlítik a lakás páratartalmát is. A túléléshez mindössze közvetett napfényre és rendszeres öntözésre van szüksége, ügyelve arra, hogy soha ne öntözzük túl.

A páfrány tisztítja a levegőt Forrás: Shutterstock

Ez is érdekelhet:

Nem kell sokat tenned azért, hogy a növényeid télen is ragyogjanak: szakértő árulta el a feladatot

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.