Közönséges, a háztartásban megtalálható szerekkel kidugítható a lefolyó: szakértő osztott meg tippeket

Forrás: Shutterstock/Andrey Sayfutdinov -
szódabikarbóna mosóport fehér ecet lefolyó dugulás
Az eldugult lefolyó sok bosszúságot okozhat, de mielőtt szerelőt hívnánk, próbálkozzunk egyszerű trükkökkel megjavítani. 

Az eldugult lefolyó gyakori probléma, amely amellett, hogy bosszantó, ráadásul még kellemtelen szagokat is okozhat az otthonunkban. A szakértő szerint a konyhában és a fürdőszobában lévő lefolyókat mi magunk is megpróbálhatjuk kidugítani néhány egyszerű módszerrel, mielőtt még súlyos összegeket fizetnénk a szerelőnek. Sam William elárulta, mikkel érdemes próbálkozni.

Otthon megtalálható szerekkel is próbálkozhatunk, ha eldugult a lefolyó Forrás: Shutterstock/Andrey Sayfutdinov

Szódabikarbóna és fehér ecet

A mérnök azt állította, hogy mivel a szódabikarbóna és a fehér ecet a pH-skála ellentétes végein helyezkednek el, néhány egyszerű lépésben képes ez a két szer a lefolyók dugulásmentesítésére.

Azt mondta: "A szódabikarbóna lúgos tulajdonságainak köszönhetőe könnyen feloldja a zsírt és a szennyeződéseket, csak annyit kell tennünk, hogy fél csészényit öntünk belőle a lefolyóba. Ezt követően egy csésze fehér ecetet kell beleönteni a lefolyóba, majd le kell takarni egy konyharuhával, hogy megfékezzük a reakciót".

Ezután 15-30 percig kell várni, hogy kifejtse hatását, ha ez az idő letelt, levehetjük róla a konyharuhát majd óvatosan forró vizet kell öntenünk a lefolyóba, hogy kimossuk a maradék törmeléket, és teljesen megtisztítsuk.

Mosópor

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a mosóporban található enzimek nem csak a ruhákban lévő zsírokat és olajokat képesek lebontani. Ahhoz, hogy mosóport használjunk a lefolyók kidugítására, egyszerűen adjunk két-három evőkanál mosóport - ez a dugulás súlyosságától és a mosogató méretétől függ - egy fazék forró vízhez. A szakértő elmondta: "A forró víz segít aktiválni a mosószert".

Öntsük a lefolyóba, majd hagyjuk állni a mosóporos oldatot 20-30 percig, ezután öntsünk bele még egy kis forró vizet, hogy a maradék zsírt vagy szennyeződést kiöblítsük. Ezután ellenőrizzük, hogy a víz szabadon folyik-e le. Ha még mindig nem, lehet, hogy meg kell ismételni a folyamatot - írja az Express.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.