Gluténérzékenység tünetei, vizsgálata és kezelése

Forrás:Envato Elements -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emésztési zavarok, hasmenés, puffadás – ha nem vesszük komolyan a gluténérzékenység tüneteit, az egész szervezetünkre káros hatással lehet. A gluténérzékenység hosszútávon számos komoly problémát okozhat a szervezetünkben, például felszívódási zavarokat és vitaminhiányt. Ha fennáll a betegség gyanúja, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz kivizsgálásra.

A gluténérzékenység

Magyarországon átlagosan száz emberből egyet érint, de a kórkép jelenlétével a legtöbb ember nincs tisztában. Ezt a betegséget szokták még cöliakiának,

Forrás: Envato Elements

Mit jelent ez a kórkép?

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, melynél a szervezet a glutén egyik fehérjecsoportját, a gliadint nem képes megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, amely végső soron a saját szöveteket károsító immunválasz kialakulását eredményezi. A gyulladásos folyamat a vékonybélbolyhok sorvadását, elhalását eredményezi, mely emésztési és tápanyag felszívódási zavarokhoz vezet. Bár a reakció elsődlegesen az emésztőrendszert roncsolja, hosszútávon más szervek működését is károsíthatja, amellyel más betegségeket és komoly szövődményeket is okozhat.

A gluténérzékenységnek három fő típusa van:

  1. Látens gluténérzékenység: A látens gluténérzékenységre általában szűrő-, vagy genetikai vizsgálatok során derül fény. Az érintett személy vizsgálati leletei gluténérzékenységet mutatnak, viszont a vizsgálat időpontjában nincsenek panaszaik, illetve a vékonybélbolyhaik is egészségesek.
  2. Csendes gluténérzékenység: Az úgynevezett csendes gluténérzékenység akkor merül fel, mikor a betegen nem észlelhetők a jellegzetes tünetek, viszont a vérvizsgálat pozitív és a bélbolyhok károsodási folyamata is kimutatható.
  3. Aktív gluténérzékenység: Aktív gluténérzékenységről beszélhetünk, ha a betegség vérvizsgálatból is kimutatható, a bélbolyhok állapota is gluténérzékenységre utal, valamint a páciens a lisztérzékenységgel összefüggésbe hozható tüneteket is panaszol.

Gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység legjellegzetesebb tünete a vékonybélbolyhok károsodása, amelynek következtében különböző felszívódási zavarra jellegzetes tünetek figyelhetőek meg, mint:
emésztési zavarok

  • hasmenés, puffadás,
  • hirtelen vagy tartós fogyás
  • elmaradás az egészséges fejlődésben

A felszívódási zavarok miatt ásványi anyag, vitamin és fehérjehiány jelentkezhet, mely szintén komoly problémákhoz vezethet, amelynek következtében a gluténérzékenyeknél kialakulhat például:

  • vérszegénység és vérzékenység a vas, folsav, K-vitamin és úgynevezett protrombin hiány miatt
  • a csontanyagcsere zavara a Kalcium és D-vitamin hiánya miatt
  • ödéma a fehérjék hiánya miatt

Gluténérzékenység diagnosztikája

Ha fennáll a glutén érzékenység gyanúja, mindenképpen konzultáljunk szakorvossal. Érdemes tudni, hogy a lisztérzékenyekben a gluténmentes étrend mellett a szervezetben kialakuló ellenanyagok fokozatosan eltűnnek, az autoimmun gyulladásos válasz leáll, a vékonybélbolyhok regenerálódnak. Így a vizsgálat előtt semmiképp se térjünk át hosszabb ideig tartó gluténmentes diétára, hiszen a glutén hatására kialakuló ellenanyagok jelenléte szükséges a kórkép igazolásához.
A coeliakia igazolásához első lépésben vérvizsgálat történik, amelynek során a glutén hatására termelődő ellenanyagokat mutatják ki. Ha a coeliakia autoantitestek pozitivitást mutatnak, a vékonybél-károsodás igazolásához szükség van a vékonybél nyálkahártyából mintavételre és annak szövettani vizsgálatára is. Kérdéses esetekben, ellentmondó leleteknél lehetőség van vérmintából genetikai vizsgálatra, amely a gluténérzékenységre való hajlamot mutatja ki.

Gluténérzékenység kezelése

Az gluténérzékenység jelenleg csak szigorú gluténmentes diétával gyógyítható autoimmun betegség, amely mellett a tünetek teljes mértékben megszűnnek. Ha a szervezet nem találkozik a káros autoimmun folyamatot beindító gluténnél, egy idő után eltűnnek a kóros ellenanyagok és a bélbolyhok is regenerálódnak.
A szakma szabályai szerint igazolt gluténérzékeny személynek jár személyi adókedvezmény is, mely az aktuális minimálbér 5 százaléka.

Gyógyzóna.hu – az új egészségügyi portál

Egészségünk, fittségünk és jó közérzetünk fenntartásában segítség lehet egy új egészségügyi portál, a Gyógyzóna.hu. Az oldal missziójának tekinti, hogy magas szintű egészségkultúrát építsen olvasói körében, amely iránytűként szolgál a tünetek, az egészségi problémák, a higiénés és diétás szabályok, a hírek és javaslatok világában. Mindezeken túl szórakoztató tartalommal – könnyed cikkekkel, kvízekkel, lélekemelő írásokkal – is frissülnek. A Gyógyzóna, mint egy orvosrokon a családban, mindig az olvasó mellett áll.

A cikket lektorálta: Dr. Zöld Éva, a Gyógyzóna orvosszakértője

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.